Zika-viruset binds till fosterskador

2016-04-01 16:23  
1040 fall av fosterskador med misstänkt koppling till zika-viruset rapporterats in till Världshälsoorganisationen. Foto: TT

En finsk studie bekräftar sambandet mellan zika-viruset och hjärnskador hos foster. Åtta mutationer jämfört med tidigare varianter av viruset kan ligga bakom.

Hittills har 1040 fall av fosterskador med misstänkt koppling till zika-viruset rapporterats in till Världshälsoorganisationen WHO. Flertalet av dem handlar om barn som har fötts med onaturligt små huvuden, så kallad microcefali. Fram till nu har kopplingen till viruset inte varit vetenskapligt fastställd, men i går gick WHO ut med uppgiften om att det råder konsensus i forskarvärlden om orsakssambandet.

Dagen innan hade en studie, ledd av Olli Vapalathi vid Helsingfors universitet, publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. I centrum för studien är en 33-årig finsk kvinna som i november 2015 reste runt i Mexiko, Guatemala och Belize. Hon var då gravid i vecka 11. När hon och hennes man kom till Washington blev de bägge sjuka i det som de då trodde var en mild influensa.

Samtidigt visste de att de blivit myggbitna, framför allt i Guatemala. När hon fyra veckor senare kom till Finland visade test att hon hade antikroppar mot zika i blodet. Ultraljud visade att fostrets utveckling var normal fram till vecka 16 när huvudets omfång började krympa. I vecka 20 visade såväl magnetkameraundersökning och ultraljud tydliga hjärnskadorna och graviditeten avslutades.

Analyser visade att zika-viruset fanns i hjärnvävnad från det döda fostret. Vid genanalys av viruset fann forskarna åtta mutationer, jämfört med de Zikasträngar som tidigare rapporterats i Centralamerika.

-Några av de här mutationerna kan ha att göra med att viruset har satt sig på fostrets hjärna, säger Olli Vapalahti i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att studien bidrar till att bekräfta orsakssambandet mellan zika och allvarliga skador på det centrala nervsystemet hos fostret.

Forskarnas förhoppning är att studien även ska bidra till utvecklingen av nya metoder för att upptäcka fosterskador orsakade av en zika-infektion under en graviditet. Hur stor risken för fosterskador är om man som gravid får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst, vet forskarna inte idag.

Viruset som isolerats från fostrets hjärna kan också användas för annan forskning om zika, konstaterar forskarna.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Zika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer