Vänligen rör ej stoppar experimenttjuv

2013-11-26 15:16  
En av de 60 dummylådorna. Foto: Eleftherios Bitzilekis

Hot eller vänlighet, vilken metod är bäst för att hålla tjuvar och vandaler borta från vetenskaplig utrustning.

I mängder av naturvetenskapliga långtidsexperiment är forskare beroende av att mätutrustning får vara i fred ute på fältet. Men eftersom utrustningen inte kan stå under bevakning gäller det att få klåfingriga personer att låta utrustningen få vara kvar.

Vid tyska Max Planckinstitutet beslöt man sig för att testa om tilltalet på etiketterna på ett antal mätutrustningar kunde göra skillnad.

60 små plastlådor införskaffades och utrustades med plastdomer för att simulera kamerahöljen, antenner och en blinkande lysdiod för att indikera att utrustningen var aktiv. I övrig innehöll lådorna inget.

På dessa fästes etiketter med tre olika tilltalsnivåer. En formulering i hotfull ton talade om polisanmälan i händelse av åverkan. En neutral beskrev torrt och sakligt en vetenskaplig kartläggning av små däggdjur. En personlig förklarade i vänlig ton att utrustningen var en del i en students forskningsarbete.

De 60 experimentlådorna placerades ut i fyra centralt belägna parker i München. Resultatet visade att de flesta lådorna faktiskt stod kvar orörda. Men lådorna med de vänligt formulerade etiketterna klarade sig 40 procent bättre än lådorna med neutralt eller hotfullt hållen text. Detta oavsett om det handlade om vandalism, nyfikenhet eller stöld.

Polismyndighet och stadens parkförvaltning var införstådda med experimentet. En incident rapporterades av polisen sedan en experimenttjuv lämnat kvar en blinkande låda på en bar, och polisens bombgrupp larmades.

Resultaten publiceras i tidskriften Methods in ecology and evolution.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer