Svensk studie: Blodplasma från tidigare coronasjuka kan bota

2020-06-22 10:26  
Blodplasma med antikroppar mot covid-19 kan användas för att behandla sjuka patienter. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Vissa patienter som blir sjuka i covid-19 får virus i blodet. Nu visar tidiga resultat från forskare vid Karolinska institutet att dessa personer kan bli av med viruset – med hjälp av blodplasma från de som tillfrisknat från sjukdomen.

– Det tidigaste fyndet som vi ser är att om man har virus i blodet, så blir man av med viruset i blodet om man ger blodplasma med neutraliserande antikroppar vanligtvis redan nästa dag, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Ekot som rapporterar om resultatet.

Det lovande utfallet gör att forskarna nu går vidare med nästa steg, där fler patienter som insjuknat i covid-19 ska få prova behandlingen. Minst 100 personer ska ingå i den kommande fasen, där hälften av patienterna lottas till att få blodplasma och hälften inte.

Patienterna kan behöva behandlas med flera påsar blodplasma.

– Det är möjligt att fortsätta att ge blod tills dess att patienterna blir av med viruset, säger Joakim Dillner.

På Skånes universitetssjukhus har en liknande studie inletts, men överläkare Mona Landin-Olsson uppger för Ekot att det än så länge inte finns några resultat.

Metoden används sedan tidigare för att behandla andra infektionssjukdomar.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer