Så mycket ökar investeringarna i skånska startups

2018-05-30 17:00  
Charlotta Falvin, ordförande Startup Skåne Foto: News Øresund Johan Wessman

I fjol gjordes 65 investeringar i skånska startups. Det är betydligt fler än de som gick till Göteborg. Men ändå en rännil jämfört med huvudstaden.

Den skånska startupscenen producerar en hel del intressanta bolag, med Min Doktor och Mapillary som exempel på två av de mer framträdande just nu.

Nya siffror från The Nordic Web och Invest in Skåne visar att regionens startupbolag i fjol tog in 180 miljoner dollar (cirka 1,6 miljarder svenska kronor) vilket innebär nytt rekord och en ökning med 10 miljoner dollar jämfört med i fjol. Sju av investeringsrundorna passerade gränsen 10 miljoner dollar.

Läs mer: Experternas tips: Våga satsa på din startupidé

Charlotta Falvin, styrelseordförande på Malmö Startups, menar i ett uttalande att fler och fler startupbolag i regionen relativt snabbt växer till stora aktörer vilket avspeglar sig i de allt större investeringarna.

Totalt gjordes 65 investeringar i Skåne. Jämfört med övriga nordiska städer hamnar Skåne bara bakom huvudstäderna Stockholm (286 investeringar), Köpenhamn (97) och Helsingfors (82), men framför Oslo (59) och Göteborg (42).

Läs mer: 5 misstag startups gör när de söker kapital

Av siffrorna framgår inte vilka som är de största investerarna men som de tre ”mest aktiva” lyfts statliga Almi Invest och Lunds universitet samt privata Verdande Capital fram.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer