– Livsmedel som finns på marknaden ska vara säkra för konsumenten

2011-11-08 23:00  

Alla livsmedel som bygger på någon ny produktionsmetod måste riskvärderas innan de kan godkännas. Men något direkt förbud mot nanopartiklar i mat finns inte. Det anser Sofia Jöngren, politiskt sakkunnig med ansvar för livsmedel på lantbygdsdepartementet.

Vilken kontroll över nanopartiklar i mat har departementet?

– Livsmedelsverket är ansvarigt för livsmedelskontrollen och det är kommunerna som i huvudsak utför den direkta kontrollen.

Är det oroande att man kan köpa livsmedel med nanopartiklar över nätet?

– Utgångspunkten i lagstiftningen är att livsmedel som finns på marknaden ska vara säkra för konsumenten att äta. Dessvärre förekommer det att producenter inte följer lagstiftningen, men om försäljningen av enskilda produkter är olaglig får avgöras från fall till fall.

– Alla producenter av livsmedel ansvarar för att de livsmedel som släpps ut på marknaden ska vara säkra och ännu har inget nanolivsmedel godkänts. Det är Justitiedepartementet och Konsumentverket som ansvarar för tillsynen av att marknadsföringslagen följs.

Bör man förbjuda handeln över nätet med sådana livsmedel?

– Säkra livsmedel som följer gällande lagstiftning kan mycket väl säljas på nätet. Så länge kraven i lagstiftningen uppfylls finns det ingen anledning att förbjuda just internethandel med livsmedel.

Är det vettigt att behålla det svenska/europeiska förbudet mot nanopartiklar i livsmedel?

– Det finns inget direkt förbud utan alla livsmedel som bygger på någon ny produktionsmetod måste riskvärderas innan de kan godkännas, och hittills har till exempel inget nanolivsmedel testats.

– Som regeringen ser det, är det rimligt att denna typ av livsmedel, som vi ännu inte vet så mycket om, ska testas och godkännas innan de får säljas till konsument.

Hur följer departementet utvecklingen på området?

– Vi deltar aktivt i allt EU-arbete som pågår inom vårt ansvarsområde och vi försöker hålla oss uppdaterade vad gäller nya och aktuella forskningsrön. Sen har vi också till vår hjälp Livsmedelsverket, som är ansvarig myndighet för livsmedelsområdet.

Finns redan helt naturligt i mat

Livsmedelsverket och forskare fokuserar sin forskning på avsiktligt tillverkade nanopartiklar som tillsätts i mat eller dryck. Nanopartiklar finns redan ”naturligt” i homogeniserad mjölk och juice, och alstras även vid malning av säd till mjöl. Även proteiner, sockerarter och tillsatser som kasein (vassle) har en storlek som faller inom nanoområdet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt