Fysikpristagarna siktar mot nya 2d-material

2010-12-09 11:08  
2010 års nobelpristagare i fysik Andre Geim, till höger, och Konstantin Novoselov forskar vidare på nya tvådimensionella material. Grafen är ett plant nät av kolatomer bundna i sexkantar. Foto: Scanpix

Årets Nobelpris i fysik går till forskarna bakom grafen, världens tunnaste material. Nu forskar de vidare på nya tvådimensionella material.

För sex år sedan skapade Andre Geim och Konstantin Novoselov vid Universitet i Manchester en första flaga grafen. I morgon belönas de med Nobelpriset i fysik för sin forskning om materialet som endast är ett atomlager tjockt, men som har osedvanligt goda egenskaper. Det är exempelvis mycket starkt, leder ström extremt bra och är genomskinligt.

Men forskarna vid Universitetet i Manchester undersöker även andra typer av tvådimensionella material. Vetenskapsradion har pratat med Fredrik Schedin, en av Nobelpristagarnas medarbetare.

– Just nu håller vi på med bornitrid, som har exakt samma struktur som grafen men består av två sorters atomer istället för bara kolatomer, det är bor och kväve, säger han.

Liksom grafen består den tunna bornitriden av en hönsnätsliknande struktur av atomer. Men kolatomerna är utbytta mot bor- och kväveatomer. Till skillnad från grafen är materialet elektriskt isolerande. Det försöker forskargruppen utnyttja för att skapa supertunna isolerande skikt. Vad de kan vara användbara till är ännu oklart.

– Det har vi inte tänkt på än, vi har bara jobbat med detta några månader säger Fredrik Schedin till Vetenskapsradion.

Manchesterforskarna forskar även vidare om grafen. Ny Teknik skrev härom veckan om hur de tillsammans med en internationell forskargrupp har modifierat materialet så att det får egenskaper som påminner om teflon. Hemligheten ligger i att koppla en fluoratom till varje kolatom. Då bildas fluorgrafen, ett material som inte reagerar med andra kemikalier, klarar höga temperaturer och är elektriskt isolerande. Samtidigt är det lika starkt som grafen.

Andre Geim höll sin Nobelföreläsning på Stockholms universitet igår. Se den här:
http://nobelprize.org/mediaplayer/index.php?id=1418

 
Hur mycket vet du om årets Nobelpris? Testa dig själv:
http://nobelprize.org/nobel_prizes/nobelquiz/start.php?quizz_id=5

Fler chanser att se fysikpristagarna:
 

  • Idag, torsdag, klockan 14:45 talar Konstantin Novoselov på ett seminarium på KTH: Temat är Graphene: the applications.

  • På måndag 13 december föreläser Konstantin Novoselov på Lunds Tekniska Högskola. Titeln på föredraget är Graphene: Carbon's New Phase.

Charlotta von Schultz

Mer om: Grafen Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer