FoU lönar sig - i Stockholm

2011-05-10 23:00  

Företag som har sin forskning och utveckling i Stockholm är mer framgångsrika än företag med FoU på andra håll i landet. Det visar en unik undersökning av 3 000 svenska företag.

<p>Högre utbildningsnivå, fler ingenjörer som ofta byter jobb, tätare nätverk och intensivare idéflöde. Det finns flera fördelar med att placera forskning och utveckling, FoU, i en storstad. </p> <p>Nu visar en undersökning att företag som har FoU i storstaden också är mer produktiva.</p> <p>Allra störst är effekten i Stockholm. Företag som varje år investerar i FoU och som finns i Stockholm har nästan tio procent högre förädlingsvärde per anställd än de som befinner sig i en genomsnittlig svensk kommun.</p> <p>- Det förvånar oss att effekten är så stor, säger Hans Lööf, professor i nationalekonomi på KTH i Stockholm, som har gjort studien tillsammans med professorskollegan Börje Johansson vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.</p> <p>Forskarna har följt 3 000 svenska företag under åren 1997 till 2006. Företagen har minst tio anställda och finns i branscher där det förekommer FoU, exempelvis it och läkemedel.</p> <p>Genom att vaska fram så kallade tvillingföretag, företag som är lika men som finns på olika håll i landet, har skillnaderna räknats fram.</p> <p>- Ett företag som flyttar sin FoU till en mer kunskapstät miljö får en klart positiv effekt på lönsamheten, säger Hans Lööf.</p> <p>Men att flytta etablerade FoU-avdelningar till Stockholm är inget som forskarna förespråkar.</p> <p>- Det kostar att flytta och är bara möjligt om nyckelpersonalen flyttar med. Många företag har också historiska rötter och samarbetspartner på sin ort, säger Börje Johansson.</p> <p>En annan tydlig slutsats är att företag med en jämn satsning på FoU går bättre än företag som gör ryck då och då.</p> <p>- Det är till och med så att om du bara investerar stötvis i FoU, så vinner du bara på det om du befinner dig i en storstadsmiljö, annars kan du lika gärna låta bli, säger Börje Johansson.</p> <p>Resultaten har betydelse för den svenska innovationspolitiken, anser forskarna.</p> <p>- Städerna är en viktig miljö för FoU och därför är fler bostäder och bättre kommunikationer, till exempel mellan Stockholm och städer som Västerås, Södertälje och Linköping, lika viktigt som mer pengar till forskning.</p>

Marie Alpman

Mer om: FoU Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer