De levde 40 dagar i grotta – för att studera tiden

2021-04-26 07:31  

En grupp frivilliga har tillbringat 40 dagar i en grotta i sydvästra Frankrike för att se hur avsaknaden av klockor, dagsljus och kommunikation med yttervärlden påverkade deras tidsuppfattning.

De 15 deltagarna lämnade i lördags sin frivilliga isolering i Lombrivesgrottan där temperaturen låg kring tio grader och luftfuktigheten var hundraprocentig. Iförda speciella glasögon som skulle skydda deras ögon mot dagsljus möttes de av applåder när de kom ut.

– Det var som att trycka på paus, sade Marina Lançon, en av de sju kvinnor som deltog i experimentet.

Läs mer: En osynlig jätte sliter sönder stjärnklustret

Syftet med studien, som ingår i forskningsprojektet Deep Time, var att se hur människor reagerar på att förlora känslan av tid och rymd, rapporterar BBC. Deltagarna följde sin biologiska klocka för att veta när de skulle stiga upp, gå och lägga sig och äta. Enligt forskningsledaren Christian Clot verkade tiden gå mycket långsammare i grottan.

Primitiva förhållanden i grottan

Förhållandena var primitiva och deltagarna bodde i tält, hämtade vatten från en underjordisk brunn och genererade ström med hjälp av en cykel. Deras sömnmönster, kroppstemperatur och aktivitet övervakades med hjälp av sensorer.

Forskarna säger att projektet kommer att hjälpa dem förstå hur människor kan anpassa sig till extrema levnadsförhållanden. Särskilt relevant har det blivit under coronapandemin då miljontals människor har tvingats isolera sig.

– Vår framtid som människor på den här planeten kommer att utvecklas. Vi måste lära oss att bättre förstå hur våra hjärnor är kapabla att hitta nya lösningar, oavsett hur situationen ser ut, säger Christian Clot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer