Hallå chefen, är du verkligen bra på allt?

2014-01-13 09:50  
Är du coachen, eller är du strategisk och ser ledarskapet som ett schackspel? Eller är du entreprenör med både förmågan och beslutsam nog att förverkliga dina drömmar? Foto: Colourbox

Förhandlaren, innovatören, coachen. Vilken ledartyp är du?

Alla sorter behövs i det perfekta teamet.

Den lysande människokännaren kanske är usel som beslutsfattare. Strategen kan vara världssämst på att kommunicera.

Visserligen lever idén om Den starka ledaren än. Men de flesta av oss lär numera ha insett att framgångsrika företag byggs av gemensamma krafter, som kompletterar varandra.

Därför gäller det att först och främst analysera vilka ledaregenskaper som utmärker var och en. Därefter går det att sätta ihop en grupp, där styrkor och kompetenser matchar varandra

-Felaktig matchning kan vara förödande, skriver ledarskapsutvecklaren Manfred F. R. Kets de Vries i sin blogg på Harvard Business Review.

I sin verksamhet som ledarskapsutvecklare strävar han efter att cheferna ska förstå hur de har formats av såväl sin ledarskapsutbildning och förebilder som av livserfarenheter och tidiga upplevelser av auktoriteter. Det formar ett mönster som ledaren agerar enligt. Manfred F. R. Kets de Vries urskiljer åtta typiska mönster, som han kallar arketyper.

-En arketyp som inte passar i sammanhanget är en huvudorsak när ett företag misslyckas, skriver han.

Tillit och stöd, mindre stress och konflikter, bättre problemlösning och effektivitet är belöningen till den grupp som tar reda på hur den är uppbyggd, skriver Manfred F: R. Kets de Vries.

-Dessutom upptäcker teamet vilka typer som saknas.

 

De åtta arketyperna:

1. Strategen: Ser ledarskapet som ett schackspel. Har visioner, kan tänka fritt, skapa nya organisationsformer, utveckling, framtida tillväxt.

2. Förändringskatalysatorn: Gillar trassliga situationer, som innebär chansen att skapa nya organisationsplaner.

3. Förhandlaren: Ser ledarskapet som en möjlighet att göra affärer. Älskar förhandlingar, bra på att se nya möjligheter.

4. Byggaren: En entreprenör som vill skapa något och har både förmågan och är beslutsam nog att få sina drömmar att gå i uppfyllelse.

5. Innovatören: Nytt är fokus, kreativ idéskapare. Bra på att lösa kniviga problem.

6. Processorn: Gillar att allting fungerar som ett väloljat maskineri. Duktig på att tänka ut effektiva system.

7. Coachen: Vet hur man får ut det bästa av var och en.

8. Kommunikatören: Hanterar ledarskapet som en regissör. Gör stort intryck på sin omgivning.

Elisabeth Vene

Mer om: Ledarskap Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap