Gratis utbildning ska ge fler kvinnor i it-branschen

2016-09-06 09:30

Det råder stor brist på utvecklare - men samtidigt är det få kvinnor som söker sig till yrket. Därför startar nu Arbetsförmedlingen och rekryteringsföretaget TNG pilotprojektet Java4women, med målet att snabbutbilda kvinnliga javautvecklare.

– Det har länge pratats om att det behövs fler kvinnor i it-branschen. Vi vill göra något konkret här och nu för att skynda på den utvecklingen. Det finns flertalet initiativ på högskolor och universitet för att locka tjejer till tekniska utbildningar, men det kommer att dröja fler år innan de satsningarna ger frukt. Med vår intensivutbildning kommer deltagarna att få lära sig grunderna i javautveckling på 16 veckor, vilket innebär att de kommer att vara redo för arbetslivet på drygt fyra månader, säger Åsa Edman Källströmer, vd för TNG.

Första kullen i Java4women-intiativet ska ta plats i skolbänken redan i oktober. TNG, Arbetsförmedlingen och Lexikon, som utför utbildningen, har precis påbörjat arbetet med att gå igenom ansökningarna. Programmet ska ha totalt 20 utbildningsplatser, och man kommer aktivt leta efter personer som har en annan bakgrund än de som många andra har på tekniska utbildningar.

– Vi hoppas på att kunna locka till oss personer som är digitala talanger och har potential att väcka inom det här området. Ett problem i dag är att många rekryterare letar i samma ankdamm i dag när man scoutar efter ny talang. Det här kan vara ett sätt att nå ut till personer som tidigare har valt bort teknikbranschen eller som känt att de inte platsat på grund av hur normerna i branschen ser ut. Med Java4women kan vi göra något i praktiken för att skapa en ökad jämlikhet och mångfald i tekniksektorn, säger Åsa Edman Källströmer.

Hon fortsätter:

– Vi tror också att utbildningen kan vara ett bra sätt för nyanlända svenskar och flyktingar att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Exempelvis för personer som arbetat med något liknade tidigare eller som har en teknisk bakgrund.

Läs mer:

Läs mer: Grabbig bild av it-branschen avskräcker unga kvinnor

Fyra månader är en kort tid. Hur gör ni för att säkerställa att personerna lär sig tillräckligt mycket för att kunna arbeta som utvecklare?

– Lexikon, som anordnar utbildningen, kommer att göra flera tester innan antingen för att säkerställa att personerna har förutsättningarna och den tekniska förståelse som behövs för att kunna genomföra utbildningen. Vi har dessutom låtit kandidaterna genomgå arbetspsykologiska tester som identifierar deras framtida potential. Det är också viktigt att komma ihåg att personerna som läser utbildningen blir juniora utvecklar. Det går inte att förvänta sig att bli fullärd som javautvecklare på 16 veckor. Men vi ser det som en bra start på en ny karriär, och många av företag letar efter juniora utvecklare som man kan vara med och utveckla själva.

Java4women är det första projektet hos TNG som ryms inom satsningen Diversty Code, som har det uttalade målet att skapa mångfald inom it-branschen.

– TNG:s roll är att tillsammans med Lexikon utföra den här utbildningen på Arbetsförmedlingens uppdrag. Lyckas vi med detta kommer det vara ett banbrytande steg som visar att vi behöver testa nya modeller och lösningar för att råda bot på arbetskraftsbristen inom områden som it, säger Åsa Edman Källströmer.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!

 

Snabbutbildning i Java

Java4Women är utbildning som drivs av TNG och Lexikon på uppdrag av Arbetsförmedlningen.

Utbildningen, som har 20 platser, är gratis och pågår i 16 veckor, då deltagarna intensivutbildas i Javaprogrammering.

Efter avklarad utbildning kommer delagarna erbjudas platser som juniora utvecklare hos kundföretag som TNG sköter rekryteringen åt.

I mitten av september (DATUM) kommer TNG, Arbetsförmedlningen och Lexikon anornda en informationsträff om utbildningen för intresserade i Stockholm.

Kalle Wiklund

Aktuellt inom

Ledarskap