Byggsektorn: Vi saknar 5 000 ingenjörer

2017-06-28 10:17  
Slussen i Stockholm är ett av de stora byggprojekt som pågår i Sverige. Foto: Jörgen Appelgren

Samhällsbyggnadssektorn behöver rekrytera 7 500 ingenjörer och arkitekter i år – men företagen tror inte de kan hitta så många.

Rekryteringsbehovet är rekordartat stort. I år behöver svenska teknik- och arkitektkonsultföretag nyanställa 7 500 ingenjörer och arkitekter, vilket är en ökning med 30 procent jämför med förra året. Eftersom det är så stor brist på ingenjörer kommer platserna inte att fyllas, spår företagen i en ny rapport, och prognosen är endast 2 500 rekryteringar kommer att genomföras.

– Det senaste halvåret har behovet att anställa ökat med 30 procent, så från redan höga bristnivåer blir det ännu värre framåt, säger Magnus Höij, vd på Svenska Teknik- och designföretagen, till Ekonomiekot.

Rapporten kommer från Svenska teknik- och designföretagen, STD, arbetsgivarorganisation för Sveriges arkitekt- och teknikkonsultföretag inom bygg- och industrisektorn. Den presenteras i sin helhet på torsdagen, men delar av rapporten har redan släppts.

– Mycket talar för att det är ett rekordartat intresse för våra tjänster. Det är väldigt oroande för företagen att vi inte hittar de ingenjörer och arkitekter vi letar efter, Magnus Höij till Ekonomiekot.

Orsaken till rekryteringsbehovet är ett gott konjunkturläge, där stora satsningar sker inom samhällsbyggnad och infrastruktur. Enligt STD har det länge utbildats för få ingenjörer. En lösning är därför fler utbildningsplatser, och i Almedalen nästa vecka ska organisationen hålla ett seminarium på det temat: ”Sverige skriker efter ingenjörer – vad kan högskolan göra?”

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap