Industri

Svensk analys av kroppsfett ska avslöja risk för diabetes

Foto: UCSD NAFLD Research Center led by Rohit Loomba
Foto: UCSD NAFLD Research Center led by Rohit Loomba
Foto: UCSD NAFLD Research Center led by Rohit Loomba
Foto: UCSD NAFLD Research Center led by Rohit Loomba

Linköpingsföretaget Amra har slutit ett avtal med läkemedelsjätten Pfizer. Amras detaljerade analyser av kroppsfett och muskler ska ge bättre behandling av diabetes och fetma.

Publicerad

Utifrån bilder tagna i magnetkamera avslöjar Amra mängden fett och muskler i kroppen. Bilderna visar i detalj vad som är underhudsfett, bukfett och dolt fett, till exempel i levern.

Genom avtalet med Pfizer ska upp till 7000 personers fett- och muskelsammansättning analyseras. Målet med forskningssamarbetet är att bättre förstå mekanismerna bakom fetma och diabetes för att kunna utveckla effektivare och mer individanpassade behandlingar.

- Första frågan är vad som är normalt. Hur mycket leverfett, bukfett och underhudsfett har till exempel en man som är 60 år och 1,80 lång? säger Tommy Johansson, vd för Amra.

Bilderna hämtas från den brittiska biobanken UK Biobank, en stiftelse som samlar in hälsodata från en halv miljon människor för att förbättra förebyggande vård, diagnostik och behandling för en lång rad sjukdomar.

Tommy Johansson har stora förhoppningar om att den första studien ska följas upp av en större studie med 100 000 personer.

- I  den gruppen finns drygt 6 000 diabetiker. Det innebär att vi kan studera skillnader mellan friska och sjuka och på sikt kunna säga vilka som har stor risk att få diabetes.

För Amra, som två gånger varit med på Ny Tekniks 33-lista, är det den hittills största affären.

- Det rör sig om många miljoner och är en inträdesbiljett till den stora läkemedelsbranschen, säger Tommy Johansson.

Han säger att intresset är stort för företagets analyser. Fetma och diabetes är folksjukdomar som ökar och kostar samhället enorma summor.

- Samtidigt saknas det bra mått för att mäta kroppsfett. BMI är ett alltför grovt verktyg. Personer med samma BMI kan ha helt olika volymer av bukfett och leverfett, säger Tommy Johansson.

Nu satsar Amra på att ta in mer riskkapital för att finansiera en etablering i USA och anställa fler utöver de 22 som i dag finns på företaget. Företaget vill också utveckla nya tjänster för att till exempel mäta fettinfiltration i muskler som kan vara tecken på muskelsjukdom.

Gilla Ny Teknik på Facebook