Slut med platta bröst

2009-03-23 07:30  

Nu kan kvinnor slippa få sina bröst tillplattade vid mammografi. Forskare hos Siemens har utvecklat ett sätt att göra röntgendetektorer av plast som kan formas efter den undersökta kroppsdelen.

Tillverkningsmetoden, som beskrivs i marsnumret av Nano Letters, är betydligt enklare och billigare än gängse metod att tillverka kiseldetektorer. På köpet får man en lätt, okänslig och flexibel röntgendetektor som är minst lika bra.

Tekniken går ut på att spreja en vattenlösning med ledande polymerer genom en metallmask på en glasskiva eller en plastfilm. Först läggs några lager med en polymer med liten ledningsförmåga, därefter några lager med en polymer med stor ledningsförmåga.

De två lagren utgör en fotodiod som ger upphov till en elektron och ett hål när den träffasa av en foton. Det sämre ledande skiktet tar hand om hålet, medan det bättre ledande skiktet tar hand om elektronen, som i sin tur kan mätas. Verkningsgraden är så stor att tre fjärdedelar av alla röntgenfotoner detekteras.

Sprejtekniken gör att stora ytor kan beläggas med ledande polymer, till skillnad från dagens metoder. Den lämpar sig därför väl för röntgendetektorer, som måste vara stora eftersom röntgenstrålarna inte går att fokusera med någon optik. Detektorerna måste därför vara lika stora som det organ som röntgas.

Forskarna hoppas att det gör att göra kroppsformade detektorer, exempelvis för mammografi. Idag måste bröstet plattas ihop för att passa de plana kiseldetektorerna, vilket flertalet kvinnor upplever som smärtsamt. I framtiden kan detektorns form anpassas till bröstet.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer