Modell i 3d låter läkaren vandra i ditt hjärta

2015-05-29 13:50  

Kirurger som vandrar runt inuti en modell i 3d av ditt hjärta innan opertionen. Hjärtläkare som i förväg kan studera hur du reagerar på en hjärtmedicin. Världens första matematiska modell av ett hjärtat öppnar för nya behandlingar

Hjärtsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen. För att hitta bättre behandlingar för den enskilda patienten startades innovationsprojektet Living Heart för fem år sedan. Med stöd av den amerikanska Läkemedelsmyndigheten FDA skapades ett konsortium av hjärtforskare, kliniker och 18 industrier.

Allt för att nå målet att skapa ett system som gör det möjligt att skräddarsy behandlingen för varje enskild patient.

Nu presenterar projektet den första matematiska modellen av ett friskt hjärta. Modell gör det möjligt att modulera ett hjärta i 3d även ur ett dynamiskt perspektiv. Genom att mata in mätdata som blodflöde, tjocklek på kärlväggar samt andra struktur- och materialdata från patienten kan modellen anpassas till varje patient. Och göra förträngningar eller andra hjärtfel synliga.

- Den här simuleringsmodellen kan bli ett verktyg som hjälper oss att hitta den optimala behandlingen för varje patient, säger Elazer Eddman, chef för centret för biomedicinsk teknik vid Harvard MIT.

Han är en av 22 världskända hjärtforskare som deltar i projektet.

Den tekniska plattformen har utvecklats av det franska bolaget Dassault Systéms, som har lång erfarenhet av att utveckla program för 3d-simulering. Basen än matematisk modell över hur ett friskt hjärta fungerar. Modellen har sedan realiserats i form av en programvara med vars hjälp virtuella miljöer kan byggas upp.

- Vi har tagit med de erfarenheter vi har från simuleringar av material till båtar och flyg och fört över dem till vävnader. Data har vi fått hjärtforskarna, säger Niklas Adamsson, teknisk chef för norra Europa på Dassault Systèmes.

Hur läkaren eller forskaren väljer att använda systemet beror på hur mycket de vill investera i övrig utrustning.

Man kan välja att ta på sig VR-glasögon (glasögon för virtuella miljöer) och styra sig runt hjärtat som projiceras i ett rum, eller använda en surfplatta eller PC.

- På sikt hoppas vi att alla organ i kroppen ska kunna göras till dynamiska 3d-modeller, säger Steve Levine, projektledare på Dassault Systèmes.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL