De testar ny teknik för att rena vattnet

2012-01-24 23:00  
Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Ulla Karlsson. Klicka på bilden för större version.

En ny svensk teknik för att få bort läkemedelsrester ur avloppsvatten ska utvärderas vid Sjöstadsverket i Stockholm. Förhoppningen är att få fram ett billigt och effektivt reningssteg.

Installationen är färdig och snart drar testerna i gång. Här i forskningsanläggningen Sjöstadsverket ska en ny membrandestillationsteknik utvärderas av forskare från KTH och miljöinstitutet IVL. Överst på agendan står rening av avloppsvatten från läkemedel, en uppgift som dagens reningsverk inte är byggda för. För det krävs ytterligare reningssteg. Den nya tekniken kan vara ett alternativ.

– Pilotanläggningen tas i drift i början av februari, säger Uwe Fortkamp på IVL, ansvarig för projektet.

Vattnet som ska renas hettas upp till runt 80 grader. Då förångas vattnet. Ångtrycket gör att vattenmolekylerna kan passera genom ett teflonmembran med mikrometersmå porer. På andra sidan membranet finns en kyld yta, där vattenmolekylerna kondenserar. De större läkemedelsmolekylerna kan inte passera membranet.

– Vattnet bara rinner ner, helt rent från föroreningar, säger Aapo Sääsk, grundare av miljöteknikföretaget Xzero, som har utvecklat tekniken.

Membrandestillationstekniken skiljer sig från andra membrantekniker, där vattnet trycks genom membranet. Den skiljer sig också från vanlig destillation där vattnet, kokas och föroreningarna följer med, påpekar Aapo Sääsk.

Pilotanläggningen klarar att rena 5 000 till 10 000 liter vatten per dygn. Men utrustningen är uppbyggd i moduler och kan lätt skalas upp. Värmen som krävs för att hetta upp avloppsvattnet kommer bland annat att tas från fjärrvärmenätet eller spillvärme.

– Vi kommer att testa vilka temperaturer som blir effektivast och ger lägst totalkostnad, säger Uwe Fortkamp.

På Naturvårdsverkets avdelning som hanterar avloppsfrågor har man inte hört talas om tekniken.

– Det låter jätteintressant. Men det är stora mängder avloppsvatten som ska renas så den får inte vara alltför energikrävande, säger Linda Gårdstam.

Testerna på läkemedel i vatten som kommer från grannen Henriksdalsverket ska vara klara före sommaren. Sedan ska systemet utvärderas bland annat för rening av dricksvatten från arsenik, ett problem som är stort i länder som Bangladesh, där befolkningen får i sig arsenik via brunnar som borrats i arsenikhaltig mark.

Om två år beräknas utvärderingen vara klar. Under tiden har Xzero, som främst fokuserar på att producera ultrarent vatten åt halvledarindus­trin, en demonstrationsanläggning att visa upp för vattenreningsföretag från hela världen.

Aktivt kol bästa metoden hittills

Stockholm Vatten har ­tidigare testat och rankat sex renings­metoder för att ta bort läkemedelsrester.

Metoderna betygsattes efter hur mycket de minskade giftigheten hos avloppsvattnet ­jämfört med enbart sandfilter.

Aktivt kol: 10

Ozon (5 mg/liter): 9

Ozon (15 mg/liter): 8

Biofilmsystem: 3

Membranbioreaktor: 1

UV-ljus: 0

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer