Brittiskt bolag vill inleda ny guldjakt i Småland

2019-01-04 07:20  
Foto: TT

Småland har gott om gröna skogar. Men finns där även guld?

Det hoppas åtminstone ett brittiskt gruvbolag, som har ansökt om att få undersöka mark i Högsby, skriver Barometern.

Bolaget är intresserat av mark runt Fagerhult och Skinberga, områden där det redan tidigare gjorts försök att hitta den ädla metallen. Bara några mil norrut, i Ädelfors, kan turister försöka vaska guld och där låg även Sveriges första guldgruva, som lades ner 1889.

Bolaget vill nu kartlägga flera tusen hektar mark i jakten på mineraler och har skickat in en ansökan om undersökningstillstånd till myndigheten Bergsstaten.

Läs mer: Gruvföretag jagar vanadin till batterier

Guld må glimma, med det som företaget främst lär vara intresserat av är kobolt och bly, enligt Anders Jakobsson på Bergsstaten, som påpekar att det återstår många steg innan företaget kan börja leta fyndigheter.

– Får de tillstånd så blir nästa steg att ta fram en arbetsplan om hur, när, och var undersökningarna ska göras, säger han till Barometern.

Om det finns tillräckligt med mineraler för att man ska kunna överväga kommersiell brytning återstår också att se. Beslutet om tillståndet fattas senare i januari.

Mer om: Guld

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer