Utmanare premiärflyger

2013-09-16 14:29  
Bombardier CS100, planerad provflygning 16 september. Foto: Bombardier

Kanadensiska flygplanstillverkaren Bombardier planerar att provflyga en ny flygplansserie för 110 - 135 passagerare i dag.

Serie C kallas den här flygplanstypen som är större än de regionalflygplan som många tillverkare, inklusive Bombardier, kan erbjuda i dag. De rymmer vanligtvis mellan 70 och 90 passagerare.

Med C-serien tänker Bombardier erbjuda alternativ som är något större, 100 - 135 passagerare i modellerna CS100 och CS300. Närmaste konkurrenter till dessa blir Airbus A318 och Boeing 737 - 600. Även ryska, kinesiska och brasilianska tillverkare ligger i startgroparna för plan i den här storleksordningen.

Planen kommer att utrustas med turbofläktmotorer från Pratt and Whithey av modellen PW1500G.

C-serien tillverkas med ett stort inslag av fiberkompositmaterial för att få ner vikten och minska bränsleförbrukningen. Premiärflygningen är omkring nio månader försenad.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt