Trafikverket "glömde" inställda tåg

2011-02-03 10:26  
12 procent av tågen ställdes in och räknas därför inte in i Trafikverkets förseningsstatistik. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Trafikverket rapporterade på torsdagen att 72 procent av tågen kom fram i rätt tid i december. Men statistiken är vilseledande. De många tåg som ställdes in räknas inte med.

I går,  torsdag, lade statliga Trafikverket, gamla Banverket, ut statistik över tågens punktlighet i december - den månad då tågkaoset kulminerade för många resenärer, med inställda avgångar och långa förseningar som följd.

Enligt myndighetens månadsrapport kom 28 procent av persontågen eller nästan var tredje tåg försent; det vill säga senare än fem minuter till slutstationen.

Men de inställda persontågen, i snitt 12 procent i december,  ingår inte i det siffermaterial över punktligheten som Trafikverket redovisar.

På exempelvis sträckan Stockholm-Malmö var 117 persontåg inställda och 299 försenade under julmånaden, enligt sajten Senatag.se.
Att inställda tåg inte räknas med bekräftas av både Johanna Franzén, informationsansvarig för järnvägsområdet, och Lars Wärlstam, kvalitetsledare, på Trafikverket.

Trafikverkets siffror visar bara punktligheten för de tåg som kom fram genom snö och kyla.  

Därmed ser trafikläget ut att ha varit  bättre, än vad det faktiskt var. Även ett inställt tåg innebär ju förseningar för resenären.

–Ett inställt tåg är plus i statistiken när det gäller punktligheten, men minus för resenären, jo så är det ju, konstaterar Lars Wärlstam.

Är det inte en brist att de inställda tågen inte räknas med?

— Jo, det kan man säga, säger Lars Wärlstam.

Upphovsmannen till Senatag.se, programmeraren Johan Pettersson, är kritisk till Trafikverkets statistik:

—   Statistiken som lämnas ut är väldigt begränsad. Varken Trafikverket — eller SJ — redovisar inställda tåg i sin punktlighetsstatistik, och dessutom inga andra förseningar än de till slutstationerna, säger Johan Pettersson.

Enligt Lars Wärlstam har Trafikverket planer på att förfina tabellerna och ta med inställda tåg. Han uppger att det handlar om att it-förvaltningen måste lägga till en funktion i myndighetens nya statistikprogram.

Trafikverket planerar dock att sluta redovisa punktlighetstatistiken på myndighetens webbsida.  

Den ska bara användas internt framöver.

Johanna Franzén är informationsansvarig för området järnvägar på Trafikverket:

–Ja, det stämmer. Vi ser punktlighetsstatistiken som ett internt mått på hur vi lyckas bidra till de transportpolitiska målen. Som det ser ut i dagsläget kommer vi därför sluta att aktivt kommunicera detta.

Hon tillägger:

—Möjligheten för allmänheten och media att begära ut punktlighetsstatistik på totalnivå kvarstår givetvis.

Mer om: Tåg Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt