Toyota smygprovar <br></br>litium-jon i hybrid

2007-11-06 09:46  
700 Vitz med litium-jonbatteri har hittills sålts i år.

I fyra år har Toyota utrustat en liten hybridbil med litium-jonbatterier, men utan att marknadsföra saken. Batteritypen anses få sitt genombrott i bilar först efter 2010 men används idag i datorer och mobiltelefoner.

Sedan 2003 har Toyota på begäran från kunder utrustat vissa modellen Vitz i Japan, (Yaris i Europa), med hybriddrift och litium-jonbatteri.

I den betydligt mer kända hybridbilen Prius används nickel-metallhydridbatteri. Det mer energitäta litium-jonbatteriet anses ännu inte färdigutvecklat för användning i hybridbilar.

Dessutom fick batteritypen dåligt rykte sedan bränder inträffat i sådana batterier när de använts i bärbara datorer och mobiltelefoner.

Men merparten av de biltillverkare som idag utvecklar hybridbilar för introduktion på marknaden de närmaste åren planerar för litium-jonbatterier.

Toyota har enligt nyhetsbyrån ap redan testat sådana batterier, men har inte velat marknadsföra tekniken eftersom tillgången på litium-jonbatterier är begränsad.

I Japan kostar ett hybridpaket till Yaris-bilarna ca 5500 kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt