Think får stororder från Holland

Den norska elbilstillverkaren Think kämpar fortfarande för sin överlevnad. Men nu får man en stororder på 500 bilar från Nederländerna och flaggar samtidigt för en fabrik i USA.

Think har tecknat ett ramavtal för leverans av upp till 500 elbilar till Nederländerna, skriver Teknisk Ukeblad i dag.

Köpare är Elmonet, ett dotterföretag till biluthyrningsfirman Mobility Service Netherlands.

Bakgrunden är att de nederländska myndigheterna nyligen anslagit 10 miljoner Euro till stöd för projekt som kan bidra till att elektrifiera transporterna i landet.

Think levererade de första bilarna till Elmonet i februari, och planerar fortsätta leveranserna under 2009.

Dock gäller det att Think får ordning på sina finanser. Det krisdrabbade företaget har en månad på sig för att skaffa nytt kapital. Det krävs ett antal 100 miljoner norska kronor för att företaget ska överleva och leverera bilar.

Ny fabrik i USA planeras
Thinks företagsledning säger i ettpressmeddelandeatt man för närvarande diskuterar med åtta amerikanska delstater om att sätta upp en elbilsfabrik där. Den krisdrabbade bilstaten Michigan hör till de åtta.

Enligt Think handlar det om en årlig tillverkning av 16 000 Thinkbilar i en fabrik som kommer att ha 300 anställda.

- USA håller snabbt på att ta över Europas gamla roll som den mest attraktiva marknaden för elbilar och den mest ideala platsen för tillverkning, säger Thinks vd Richard Canny.

Think har ett nära samarbete med de två amerikanska batteritillverkarna Ener 1 och A123.

I förra veckan gick Think ut med etterbjudande till svenska och brittiska intressenom att starta tillverkning av Thinkbilar.

I Sverige är det organisationen Powertrain som vill ha Think till Trollhättan.

Eddie Pröckl

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt