Test: VW-bilar blir slöare efter datafix

2017-03-29 13:41  
När den så kallade diesel-gate briserade tvingades den tyska bilkoncernen återkalla elva miljoner bilar världen över. (Bilden har inget samband med artikeln) Foto: Alamy

Dieselbilar från VW-koncernen får renare avgaser efter verkstadsbesöket som alla ska in på, men de blir slöare, visar ett test som Teknikens Värld gjort.

– De lovar att bilen ska vara precis som förut efter åtgärden, men det är inte sant. Min bil har blivit betydligt svagare, säger Passat-ägaren Erik Lehfeldt.

När den så kallade diesel-gate briserade hösten 2015 tvingades den tyska bilkoncernen återkalla elva miljoner bilar världen runt för att i första hand byta ut mjukvaran i bilarna som gav de felaktiga utsläppsvärdena. I Sverige handlar det om 228 000 bilar, varav omkring 75 000 bilar hittills blivit åtgärdade.

Åtgärderna har godkänts av den tyska transportmyndigheten KBA som slagit fast att de inte försämrar bränsleförbrukning, motoreffekt eller vridmoment. Det är dock en sanning med stor modifikation, enligt Teknikens Värld, som testat tio bilar från Volkswagen, Skoda och Audi i sitt motorlaboratorium både före och efter omprogrammeringen.

Läs mer:

Läs mer: VW släpar efter med åtgärd av svenska bilar

Topprestandan har i stort inte förändrats, men däremot vridmomentet på lägre varvtal. I praktiken betyder det att bilarna inte svarar lika snabbt på gaspådrag, till exempel vid en omkörning, och hårdare tryck på gaspedalen betyder också ökad bränsleförbrukning.

– Våra tester visar oerhört tydligt att sättet som kraften levereras har ändrats för att göra utsläppen renare, säger Daniel Fredin, chefredaktör på Teknikens Värld till TT.

Han har ett par råd till alla ägare som upplever att deras bilar fått försämrade egenskaper:

– Det är jätteviktigt att de så snabbt som möjligt skickar en skriftlig reklamation till verkstaden som gjort uppdateringen. Sedan bör de ta upp det med bilhandlaren och svenska Volkswagen för i slutändan riskerar ägarna att få ett sämre andrahandsvärde på sina bilar.

Läs fler nyheter om Volkswagens diesel-skandal här!

Enligt Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige, avviker Teknikens Världs testresultat från vad andra motormedier, bilorganisationer och inte minst tyska KBA har kommit fram till.

– Det är klart att vi är förvånade. Vi har under ett års tid uppdaterat fyra miljoner bilar i Europa och 80 000 i Sverige och vi har fått in en väldigt liten andel synpunkter från kunderna. I Sverige handlar det om långt under 1 procent, säger han till TT.

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt