Stort sug efter laddbara bilar

2016-11-02 11:41  
Foto: All Over Press

Svenskarna fortsätter att shoppa bilar som aldrig förr, och särskilt stort är suget efter laddhybrider.

Men det dröjer länge innan laddhybriderna och andra supermiljöbilar dominerar på marknaden, tror branschorganisationen Bil Sweden.

Nybilsregistreringarna i Sverige har nu ökat i 34 månader i rad, och det krävs en plötslig kollaps på marknaden för att 2016 inte ska bli ett nytt rekordår.

– Vi nyper oss lite i armen, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén om de fortsatta försäljningsframgångarna.

Förutom den starka konjunkturen och den låga räntan förklaras ökningen av ett dramatiskt uppsving för privatleasingen, enligt Moldén.

De så kallade supermiljöbilarna bilar som inte släpper ut mer än 50 gram koldioxid per kilometer, sticker ut i statistiken med ett uppsving på 80 procent hittills i år. Särskilt mycket, med 150 procent, ökar laddhybriderna, som kan köras på både el och bensin eller diesel.

Men uppsvinget sker från låga nivåer och antalet registrerade supermiljöbilar hittills i år, 10 373 stycken varav 8 335 laddhybrider, motsvarar bara 3,4 procent av totalmarknaden.

Hur länge dröjer det innan merparten av de bilar som säljs är supermiljöbilar?

– Det beror på vad de stora EU-länderna gör och vilken tidsgräns de sätter. Men kanske om tio år, säger Bertil Moldén.

Han lägger in en brasklapp:

– Om Tyskland, Frankrike, Italien eller Spanien bestämmer sig för att de ska ha hybrider eller elektrifierade fordon vid ett visst datum, då blir det så.

Det är dock ingen idé att lilla Sverige, med en årsförsäljning på cirka 350|000 nya personbilar, försöker gå före, enligt Moldén.

– Tillverkarna tar inte fram några bilar för en 350 000-marknad.

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt