Stort rymdkontrakt till Trollhättan

2016-05-24 10:32  
GKNs samdwichmunstycke motorprovas vid tyska DLRs anläggning. Foto: DLR

GKN Aerospace i Trollhättan har fått sitt största utvecklingskontrakt för rymdprojekt – motordelar till Europas nya rymdraket Ariane 6.

Kontraktet omfattar utveckling och så småningom tillverkning av sandwichmunstycket till huvudmotorn i Ariane 6, som går under namnet Vulcain 2.1. Dessutom ska GKN ta fram fyra turbiner till motorn i raketens andra steg, den s k Vinci-motorn.

Utvecklingsarbetet inleddes redan 2014 och meningen är att första uppskjutning med Ariane 6 äger rum under 2020.

För GKN innebär kontraktet att man får betydligt mer att göra inom rymdverksamheten än tidigare. Dels ska fler komponenter fram till Ariane 6 än vad man levererat till nuvarande Ariane 5, dels räknar man med att Ariane 6 kommer att användas i större utsträckning än Ariane 5. Elva uppskjutningar per år är planen för Ariane 6 jämfört med sex för Ariane 5.

Målet för ESA och Airbus Safran Launchers, ASL, har varit att med Ariane 6 minska kostnaderna rejält för uppskjutningarna jämfört med tidigare raketprogram.

GKNs produktion av komponenter till Ariane väntas fortsätta fram till 2022, framgår av ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt