Stort rymdkontrakt till Trollhättan

2016-05-24 10:32  
GKNs samdwichmunstycke motorprovas vid tyska DLRs anläggning. Foto: DLR

GKN Aerospace i Trollhättan har fått sitt största utvecklingskontrakt för rymdprojekt – motordelar till Europas nya rymdraket Ariane 6.

Kontraktet omfattar utveckling och så småningom tillverkning av sandwichmunstycket till huvudmotorn i Ariane 6, som går under namnet Vulcain 2.1. Dessutom ska GKN ta fram fyra turbiner till motorn i raketens andra steg, den s k Vinci-motorn.

Utvecklingsarbetet inleddes redan 2014 och meningen är att första uppskjutning med Ariane 6 äger rum under 2020.

För GKN innebär kontraktet att man får betydligt mer att göra inom rymdverksamheten än tidigare. Dels ska fler komponenter fram till Ariane 6 än vad man levererat till nuvarande Ariane 5, dels räknar man med att Ariane 6 kommer att användas i större utsträckning än Ariane 5. Elva uppskjutningar per år är planen för Ariane 6 jämfört med sex för Ariane 5.

Målet för ESA och Airbus Safran Launchers, ASL, har varit att med Ariane 6 minska kostnaderna rejält för uppskjutningarna jämfört med tidigare raketprogram.

GKNs produktion av komponenter till Ariane väntas fortsätta fram till 2022, framgår av ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Mer om: ESA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt