Spårsändare ska stoppa lyxbilstjuvar

2014-04-23 07:32  

Nya siffror visar på en ökning av bilstölder. Så kallade premiumbilar är extra stöldbegärliga. Försäkringsbolagen hoppas nu att spårsändare ska stoppa stölderna i framtiden.

Försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänsts siffror visar att 2|359 bilar efterlystes i hela Sverige under första kvartalet. Det är en ökning med 114 stycken jämfört med samma period förra året. I Stockholm har det bland annat handlat om stölder av bilar av märket Range Rover.

– Vi ser att det är främst bilar som BMW och Ranger Rover. I Göteborgstrakten har det varit av märket Kia. Det är bilar som är värda runt en miljon kronor, säger Jan-Erik Heed, kriminalinspektör vid Citypolisens stöldgrupp.

– Trenden är att stölder av lyxbilar ökar för det finns lika mycket pengar i det som narkotika men riskerna är väldigt små.

En Range Rover kunde dock nyligen lokaliseras till Nynäshamn tack vare en spårsändare som försäkringsbolaget If placerat i bilen. Den, samt ytterligare en liknande Rover, var gömd i en lastbil och chauffören greps och bilarna kunde lämnas tillbaka.

Även Trygg Hansa arbetar med spårsändare. I nuläget krävs att kunden har ett fordon med högt fordonsvärde (en miljon kronor eller mer) men bolaget överväger nu att sänka gränsen för att stärka skyddet hos flera bilar.

Kampen mot biltjuvarna är dock ojämn, säger Jan-Erik Heed, dels på grund av nya tekniska lösningar att stjäla bilen, dels att det inte är ett prioriterat brott hos polisen.

I mars avslutades polisens satsning "Operation Gunder" mot organiserad brottslighet och utförsel av stöldgods ur landet.

– När vi drev den här i Stockholm såg vi hur stölderna flyttade söderut och det är klart att det var avhängt av den insats vi gjorde. Självklart skulle Gunder varit kvar och utökats men den här typen av brott är inget som polisen vill satsa mot, säger Jan-Erik Heed.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt