Fordon

Snabbtågen delar Sverige

För höghastighetsbanor i Sverige: Bo-Lennart Nelldal, professor vid KTH. Emot: Lars Hultkrantz, professor på Handelshögskolan vid Örebro universitet.
För höghastighetsbanor i Sverige: Bo-Lennart Nelldal, professor vid KTH. Emot: Lars Hultkrantz, professor på Handelshögskolan vid Örebro universitet.

Tågduellen i Ny Teknik mellan KTH-professorn Bo-Lennart Nelldal och Örebroprofessorn Lars Hultkrantz blev en strid på kniven mellan Ja och Nej till höghastighetståg.

Publicerad

Sällan har en fråga engagerat Ny Tekniks läsare så som frågan om höghastighetstågen vara eller inte vara i Sverige – rekordmånga kommentarer och rekordmånga röster på duellanterna.

Bo-Lennart Nelldal, som är den stora auktoriteten i Sverige på höghastighetståg, ser höghastighetsbanorna som ett helt nytt transportmedel som Sverige inte kan vara utan.

Lars Hultkrantz är mer skeptiskt. Han får inte den ekonomiska kalkylen att gå ihop och har stigit fram som den största kritikern till planerna på höghastighetståg i Sverige.

När Ny Teknik förde samman de båda i en tågduell blev det fart på Ny Tekniks läsare.

Antalet kommentarer till artikeln hamnade en bra bit över två hundra inlägg samtidigt som omröstningen engagerade över tre tusen läsare.

När 3 329 röster var räknade på tisdagsmorgonen hade exakt hälften av Ny Teknik-läsarna lagt sina röster på Bo-Lennart Nelldals Ja-sida och hälften på Lars Hutkrantz Nej-argument.

Aldrig har en omröstning i en aktuell fråga blivit så jämn som denna.

Efter en litet trevande inledning kom debatten igång och blev både het och konstruktiv, enligt Bo-Lennart Nelldal, som följde debatten på Ny Tekniks webbplats med stort intresse.

Har Ny Teknik-läsarnas argument fått dig att ändra dig i något hänseende?

-Nej det kan man inte säga. En relevant teknisk fråga, som återkommer i diskussionsinläggen, är varför man inte satsar på lineärrmotordrivna magnettåg i stället. Orsaken är att det är dubbelt så dyrt som höghastighetståg och att de inte kan köras på de vanliga banorna. Därmed kan det bli svårt att komma in i de stora städerna och man kan inte bygga upp ett nät där man använder både gamla och nya banor.

Blir det någonsin höghastighetståg i Sverige tror du?

-Man ska se höghastighetståg som ett nytt transportmedel. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan de byggs. Fördelarna är alldeles för stora för att banorna inte ska byggas. Höghastighetståg går dubbelt så snabbt som bilen och är till och med snabbare än flyget mellan Stockholm och Göteborg. Det går en lastbil var 15:e sekund mellan Sverige och Danmark och kontinenten. Höghastighetsbanorna frigör kapacitet så att mer gods kan gå på den vanliga järnvägen, säger Bo-Lennart Nelldal.

Gå direkt till kommentarerna till tågduellen här.

Läs Ja-argumenten här.

Läs Nej-argumenten här.

Så gör andra

Restider till och från Stockholm:

Norrköping: I dag 1:10 - Med höghastighetståg 0:45

Linköping: I dag 1:35 - Med höghastighetståg 1:00

Jönköping: I dag 3:10 - med höghastighetståg 1:25

Göteborg: I dag 2:45 - Med höghastighetståg 2:00

Växjö: I dag 3:15 - Med höghastighetståg 2:15

Malmö: I dag 4:10 - Med höghastighetståg 2:30

Köpenhamn: I dag 4:40 - Med höghastighetståg 2:50

Källa: KTH Järnvägsgruppen 2010

1. Höghastighetsbanor i trafikfinns i Japan, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Schweiz, Belgien, Holland, Kina, Taiwan, Sydkorea och Ryssland. Höghastighetsbanor under byggnad finns i Turkiet och Portugal. Planering pågår i Polen, Indien, Iran, Saudiarabien, Marocko, Argentina och Brasilien. Allvarliga diskussion pågår i Sverige, Norge och USA.

2. Shinkansen i Japanär alla höghastighetstågs förebild. Den första banan byggdes redan 1964 mellan Tokyo och Osaka. I dag är Shinkansen rikstäckande. Varje dag åker nästan en miljon människor med Shinkansen. Hittills har inga dödsolyckor inträffat. Medelförseningen var 42 sekunder 2009, inklusive störningar från tyfoner och jordbävningar.

3. TGV i Frankrikeär pionjär i Europa. 1981 öppnades den första höghastighetsbanan mellan Paris och Lyon. Nu har Frankrike 1900 kilometer höghastighetsbanor. Höghastighetstågen trafikerar också andra banor. Man kan till exempel åka från Paris till Marseille på 3 timmar och sedan fortsätta till Nice på den gamla banan. Frankrike slog världsrekord för konventionella tåg 2007 med 575 km/h med ett trimmat tvåvånings TGV-tåg.

4. Spanien är det land i Europa som nu satsar mest på höghastighetståg. Man har en plan för att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till högshastighetståg inom 5 mil från 2020 och man är nu halvvägs dit. I dag har man byggt 1 800 kilometer och ska bygga 1 900 kilometer till.

5. I Europa finns nu över 5 600 kilometer höghastighetsbanor. Ytterligare 3 500 kilometer håller på att byggas och 8 500 kilometer planeras till 2025.

6. Kina är det land i världen som bygger mest höghastighetsbanor. Kina har redan byggt 6 500 kilometer och ska bygga lika mycket till för att ha 13 000 kilometer till 2020. I Kina går nu det snabbaste tåget i världen mellan Wuhan och Guangzhou.

7. Kinaplanerar också att bygga en 8 100 km lång höghastighetsbana från Peking till London med en restid på ca två dagar och en linje till Singapore och binda samma Vietnam, Thailand, Burma och Malaysia.