Smarta lösningen skyddar lätta fordon mot missiler

2018-05-15 16:34  
Foto: US Army

Nu testar USA ett system som kan skydda även små fordon mot pansarvärnsvapen. ”The Iron Curtain” upptäcker inkommande raketer och skjuter sönder dem med nedåtriktade projektiler – millisekunder innan träffen.

Axelburna pansarvärnsvapen har varit ett svårbemött problem ända sedan andra världskriget. Med stor genomslagskraft kan en ensam soldat neutralisera en stridsvagn värd över 30 miljoner kronor. Projektilerna kombinerar en riktad sprängverkan med strålverkan – men det är RSV-strålen av smält metall som skapar kaos inuti pansarfordonet, med brand, splitter, tryck- och blixtverkan.

Stridsvagnarna kämpar för att hålla jämna steg med raketvapnen – bland annat med reaktivt pansar. Där antänder projektilen påhäktade stållådor med sprängmedel vars detonation splittrar RSV-strålen. Lättare militärfordon kan inte erbjuda ett fullgott skydd mot pansarvärnsvapen, men under många år har US Army jobbat på en lösning.

Just nu testas ”The Iron Curtain”. Systemet kombinerar en rad sensorer med nedåtriktade projektiler som kan stoppa annalkande raketer och missiler. En radar identifierar den inkommande projektilen och när den passerar den optiska sensorn skjuts motmedlet av – millisekunder innan träffen. Utan att RSV-strålen kan penetrera återstår en hanterbar explosion som kan fångas upp av traditionellt pansar. Att man har valt att inte bemöta hotet på ett större avstånd beror på risken för att systemet skulle kunna slå mot egna trupper.

Redan 2013 levererade tekniken 100-procentigt i tester – och systemet ska vara nog sofistikerat för att urskilja olika typer av projektiler och anpassa insatsen därefter. US Army tror att ramverket skulle kunna appliceras på så små fordon som Humwees, och järngardinen kan även bli aktuell för byggnader och helikoptrar.

John Edgren

Mer om: Militär Missil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt