SJ hittar sprickor i 15 hjul

2010-10-25 12:23  

SJ har nu undersökt samtliga hjul av den typ som satt på det Intercitytåg som spårade ur i norska Skotterud för tre veckor sedan.

Hjulen är så kallade ringade hjul för vagnar med blockbroms. Det betyder att hjulet består av en hjulstomme och en yttre hjulring med slitbana. Sprickorna som upptäckts sitter i hjulstommen och är cirkulära.

 

- Vi har nu kontrollerat samtliga 3200 hjul av den typen. Först gjordes en okulär undersökning, vi har alltså tittat på hjulen. Då hittade vi inga synliga sprickor. Sedan har vi gjort en djupare genomgång och röntgat hjulen, och då hittat sprickor i 15 hjul, säger SJs vd Jan Forsberg.

De 15 hjulen är nu utbytta, men SJ går vidare med undersökningen, i första hand för att ta reda på vad det är som orsakat sprickorna.

- Vi har även kontakt med tillverkaren för att se om vi ska ha tätare kontroller. Ursprungligen skulle de här hjulstommarna ha samma livslängd som vagnarna som de sitter på, alltså 50 år, säger Jan Forsberg.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt