Scanias nya fordon ska köra både folk och sopor

2019-06-10 14:13  

Pendlarbuss på dagen och sopbil på natten. Scanias nya konceptfordon ska kunna utföra många olika sysslor.

Konceptfordonet som Scania nu visar upp på kollektivtrafikmässan UITP i Stockholm påminner om andra elektriska och autonoma småbussar som vi har fått se de senaste åren – och som faktiskt redan rullat i såväl Göteborg som Stockholm.

Men NXT, som Scanias fordon kallas, är byggd med modulsystemet i fokus. De båda drivmodulerna fram och bak kan anslutas till enheter anpassade för persontransporter, varudistribution alternativt sophämtning.

– NXT är en vision för städernas framtida transporter. Fler av dessa nya tekniker måste fortfarande mogna ytterligare men för oss har det varit viktigt att faktiskt bygga ett konceptfordon för att praktiskt visa vad som ligger inom räckhåll, säger Scanias VD Henrik Henriksson i ett uttalande.

Tanken bakom NXT

Fordonet är åtta meter långt och byggt i komposit vilket gör att vikten ”understiger” åtta ton. Det är helt elektriskt med batteripacket placerat under golvet. Räckvidden med dagens batteriteknik är beräknad till 245 kilometer. Teknik för automatisering ingår naturligtvis också.

Fordonet ligger ännu en bit in i framtiden. NXT är ”konstruerad för 2030 och framåt”, skriver företaget. Tanken med det är att möta kraven på effektvare och mer resurssnåla transporter i städer.

– Vi på Scania kan inte rita om hela transportsystemet för städer. Men det vi kan göra är att inspirera till förändring och det är tanken bakom NXT – att börja tänka på transporter och fordon på ett annat och mer hållbart sätt, säger Henrik Henriksson

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt