Så kan elbilen låta som en Ferrari

2010-10-12 09:38  

Nu har elbilstillverkarna fått upp ögonen för det svenska företaget Soundracer som kan förvandla vilken liten tyst bil som helst till ett vrålande vidunder.

- Det kom en förfrågan från ett välkänt amerikanskt bilföretag om vi kan leverera simulerat motorljud till deras kommande elbil, säger Kenneth Palmestål, uppfinnaren av den lilla exklusiva fm-sändaren Sound Racer som får vanliga bilar att låta som Lamborghini och Ferrari.

Just nu är prylen Soundracer mer en leksak för motorentusiaster – en fm-sändare som översätter bilens varvtal till det mest exklusiva motorljudet som finns i dag – en Ferrari V 12.

På köpet får man en fm-sändare som spelar upp musik från mp3-spelaren i bilstereons högtalare.

Men på sikt kan Soundracers elektronik användas för att ge ljud åt de knäpptysta elbilarna -  av trafiksäkerhetsskäl.

Kenneth Palmestål visade upp prototypen till sin uppfinning på elektronikmässan CES i Las Vegas i januari förra året och fick gensvar direkt.

- Sedan tog det fem månader innan slutprodukten var klar och tillverkningen kom igång. Vi sålde de första exemplaren i ett tält under 24-timmarsloppet på franska Le Mans i juni förra året och nu har vi 64 återförsäljare i 33 länder, säger Kenneth Palmestål.

Hemligheten med Soundracer är den elektroniska kretsen som fångar upp bilens varvtal genom de små störningarna från bilens 12-voltsgenerator och översätta dem till mullrande V8-ljud, högvarvigt V10-ljud och nu också det helt unika ljudet från Ferraris V12-motor.

Alltihop är paketerat i en liten fm-sändare som pluggas in i bilens cigarettändaruttag och som synkroniseras med bilens fm-radio.

- Våra utvecklare har gjort ett fantastiskt arbete för att klämma in det imponerande Ferrari V12-ljude i de fyra små ljudfiler som ska passa in i Soundracers mikrochip, säger Kenneth Palmestål.

Det handlar om tomgångsljudet, acceleration på låga och höga varvtal samt motorbromsning.

- Dessutom har vi inkluderat de smällar och bludder från avgasrören som är typiska för racingtrimmade motorer när man släpper gaspedalen, säger Kenneth Palmestål.

Motorljudet från Ferrarin kommer från en 1980 Ferrari 512 BBLM, inspelad på Mugellobanan i Italien av den internationellt kände motorljudsspecialisten Greg Hill på Soundwave Concepts i Australien.

Utvecklingen av programvaran har gjorts av it-konsulten Epsilon Embedded, som programmerar och låser varje chip innan det skickas till Kina för montering i fm-sändaren.

Läs om Las Vegas-introduktionen här.

Läs mer om motorljudsspecialisten Greg Hill i Australien här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar Motor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt