Norge dammsuger Saab på folk

2012-01-20 09:05  
Behovet av arbetskraft är stort i Norge, främst inom bygg- och oljesektorn. Foto: Scanpix

UPPDATERAD Arbetslösa Saabarbetare behöver inte bekymra sig för försörjningen – om de är beredda att flytta till Norge. Där väntar minst 1500 jobb inom oljeindustrin och byggsektorn.

Det lokala bemanningsföretaget Jobbprofilen i trestadsområdet Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla kom i går tillbaka efter en Norgeresa med 1500 lediga jobb i fyra norska företag.

- Företagen i Norge skriker efter folk, säger Christian Åkesson, grundare till Jobbprofilen, till lokaltidningen TTEla.

Han reste de 25 milen från Trollhättan till Oslo i onsdag med sikte på att komma hem igen med 50 lediga jobb att förmedla. Det blev 1 500 lediga jobb enbart från de fyra företagen som Christian Åkesson besökte.

- Redan på det första företaget fick vi 80 jobb att förmedla. Och på nästa ställe behövde de över tusen personer. Vi blev knäsvaga. Vi får nog kontakta arbetsförmedlingar över halva Sverige för att kunna rekrytera alla dessa människor, säger Christian Åkesson till TTEla.

Samtidigt öppnar konsultföretaget MVV International kontor i Trollhättan, mitt i Saabland på industriområdet Stallbacka, och rekryterar före detta Saabanställda.

- Vi jobbar mot dennorska offshoreindustrin med mekanisk konstruktion och den marknaden ökar ordentligt. I Trollhättan finns de kvalifikationer som vi behöver. Vi har redan rekryterat 16-17 av det 20-tal som vi behöver just nu, säger företaget vd Sören Gustafsson till TTEla.

MVV International har sitt huvudkontor i Vara i Skaraborgs län men har kontor också i Skövde, Lidköping och Göteborg.

I går torsdag var det sista dagen för de anställda på Saab att lämna arbetskläder, nycklar och annat som tillhör arbetsgivaren och hämta personliga prylar i sina skåp.

Då har det gått exakt en månad sedan tingsrätten i Vänersborg satte de tre bolagen Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Powertrain AB och Saab Automobile Tools AB i konkurs. 3 500 anställda berörs av konkursen.

- Ni som inte har arbetsplikt skall omgående lämna er dator inkl. alla tillbehör på er arbetsplats och märka den med namn och anställningsnummer. Se till att radera all privat information på datorn innan ni återlämnar den. Telefoner skall omgående lämnas personligen till Bengt Runosson A21-2, skriver konkursförvaltarna på den särskilda sajt som upprättats, www.konkursboet.se.

Inne i Saabfabriken i Trollhättan ser det ut precis som det gjorde när produktionen stoppades i våras. Det står flera färdigbyggda bilar på det löpande bandet och ett antal som är nästan färdiga. Bland annat en exklusiv Saabcabriolet. Det är bara sufletten som saknas, rapporterar den Göteborgsbaserade tidningen GT.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt