Möter het marknad med autonom amfibie-drönare

2017-10-05 12:35  

Nu pågår produktionen av Shanghais autonoma amfibie-drönare. Enligt skaparna är tanken att farkosten ska leverera gods till avlägsna öar. De hoppas också att Kinas krigsmakt vill använda systemet för att jaga ubåtar.

Bakom amfibie-drönaren från Shanghai ligger UVS Intelligence System. Deras U650 är baserad på Spaniens ultralätta amfibieflygplan Colyar Freedom S100. Drönarföretaget har köpt upp rättigheterna till modellen – och deras version flyger helt autonomt.

Farkosten går snabbt att montera ihop efter transport och den kan starta/landa på vatten eller på land. Räckvidden uppges till 200 mil, eller cirka 15 timmar i luften. Skaparna ser flera nischer för farkosten.

– Den kan användas för att leverera varor till öar och rev vid lågvatten, många gånger per dag – när båtar och bemannade flygplan är beroende av väder och andra faktorer. Utvecklingen av sådana här drönare ger dessutom de som bor på öarna tillgång till att handla på nätet. Det kan de inte nu på grund av bristande leveransmöjligheter, säger Liu Jiandong, företagets vd och grundare till China Daily.

Läs mer:

Läs mer: Hemmabygget utklassar sportbilar – drivs av vatten

Han uppger att massproduktion av U650 redan är i full gång, och modellen ska rulla ut från fabriken i slutet av året. UVS Intelligence System backas upp en lokal kinesisk budfirma, samt ytterligare en klient i Sydostasien. Och marknaden är het. Just nu investerar i princip alla Kinas budfirmor i lösningar för drönarleveranser, och analytiker anser att autonoma farkoster kommer spela en stor roll i landets exploderande internethandel. En annan förhoppning från herr Jiandong,är att Kinas krigsmakt ska vara intresserad av hans system.

– Exempelvis kan en drönare ligga flytande till havs och sänka ned sonarutrustning för att upptäcka ubåtar, och den kan snabbt förflytta sig till nästa sökområde, säger Liu Jiandong till China Daily. Dessutom diskuterar Kina att skapa ytterligare konstgjorda öar på omstridda platser, och vd:n konstaterar att hans transporter säkerligen kan vara av intresse.

Fakta

Vingspann: 12,4 m

Längd: 5,85 m

Flygtid: 15 timmar

Marschhastighet: 170 km/h

Räckvidd: 200 mil

Maximal startvikt vatten: 650 kg på vatten

Maximal startvikt land: 700 kg på land

Startsträcka vatten: 300-600 m

Startsträcka land: 250-400 m

Räckvidd för kommunikation: 200 km

John Edgren

Mer om: Drönare Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt