Fordon

Londontaxin flyttar till Kina

Made in China

Londons klassiska taxi, "the cab", ska i fortsättningen tillverkas i Kina. Nuvarande ägaren Manganese Bronze bildar ett gemensamt bolag med kinesiska Geely för att tillverka 40000 bilar om året i Shanghai.

Publicerad

De båda företgagen ska starta det samägda bolaget Shanghai LTI för att tillverka fyra bilmodeller: den klassiska Londontaxin, en limousinvariant av taxibilen samt två större personbilar.


Totalt ska de båda företagen investera 716 miljoner kronor i fabriken. Brittiska Manganese Bronze får en andel på 48 procent i företaget.


Coventrybaserade företaget LTI, dotterbolag till Manganese Bronze, ska bistå Shanghaiföretaget med kunnande i hur bilarna ska byggas.


Företaget Shanghai Maple ska sedan sälja bilarna över hela världen, utom i Storbritannien där Manganese Bronze har ensamrätten till försäljningen.


I ett pressmeddelande säger Manganese Bronze Holdings att kostnaden för att producera bilen i Kina blir avsevärt mycket lägre än att tillverka den i Storbritannien. Den låga tillverkningskostnaden ska öka intresset för bilen på nya marknader, både i tillverkningslandet Kina och i övriga världen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här