Leverantörerna vädjar till regeringen

2008-12-09 09:28  

Leverantörsföretagen vänder sig nu till regeringen och bankerna för att kunna överleva jul- och nyårshelgen. Biltillverkarna lägger då ner produktionen i minst fyra veckor.

Det långa uppehållet innebär att framförallt Saab Automobile, Volvo Personvagnar, Lastvagnar och Scania inte köper något från sina underleverantörer. Det betyder produktionsstopp också hos dem. Och ett uppehåll i inflödet av pengar.

Samtidigt har det blivit allt svårare att få krediter från bankerna, liksom näst intill omöjligt att utnyttja ”factoring”, sälja sina fordringar, för att få in kapital.

Läget är därför akut, anser leverantörernas branschorganisation FKG (fordonskomponentgruppen), och vädjar direkt till regeringen och bankerna.

De föreslår nu att staten inrättar en fond för tillfälliga lån, en fond som arbetar tillsammans med bankerna och som fungerar som en slags borgen.

Volvo Personvagnar, AB Volvo, Saab Automobile, Scania och Bil Sweden gör gemensam sak med FKG och ställer sig bakom leverantörernas skrivelse till regeringen och bankerna.

Hans Dahlquist

Mer om: FKG Fordonskrisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt