Fordon

Kritik mot försäljning av svenska drönare till Kina

Cybaeros helikoptrar har en räckvidd på 200 km och en flygtid på sex timmar. Foto: Cybaero
Cybaeros helikoptrar har en räckvidd på 200 km och en flygtid på sex timmar. Foto: Cybaero

Linköpingsföretaget Cybaero fått en stororder på obemannade helikoptrar från Kina. Ordern är värd uppemot 800 miljoner kronor.

Publicerad

Som Ny Teknik redan har berättat landade ordern på de 70 helikoptrarna i juli förra året. Drönarna ska användas av bland andra den kinesiska tullen och kustbevakningen.

– Det finns helt klart allvarliga problem med en sådan här affär, säger forskaren Siemon Wezeman, på fredsforskningsinstitutet Sipri, till Sveriges Radio Ekot.

Han pekar på att Kina inte respekterar mänskliga rättigheter och att drönare kan användas för att övervaka befolkningen – och också på att Kina tidigare kopierat inköpta vapensystem för att bygga upp sin egen vapenarsenal.

– Vi måste vara medvetna om att det finns en risk och vi måste se till att det inte sker, säger Mikael Hult, vd på Cybaero till radion.

Eftersom de obemannade helikoptrarna kan användas för både civilt och militärt bruk måste varje export godkännas av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter.

Företaget får inte sälja till vilken kund som helst i Kina, och leveransen kommer att ske stegvis med några helikoptersystem åt gången.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Apid 60

  • Cybaeros helikoptrar har en räckvidd på 200 km och en flygtid på sex timmar.
  • Den obemannade helikoptern Apid 60 har en startvikt av 180 kg.
  • Farkosten är byggd i kolfiber, titan och aluminium och är 320 cm lång. R
  • otordiametern är 330 cm. Den drivs av en tvåcylindrig vattenkyld tvåtaktsmotor på 55 hästkrafter.
  • Maxhastigheten är 150 km/h, marschfarten 90 km/h.
  • Helikoptern kan utrustas med exempelvis videokamera, ir-kamera, laserscanner, markradar med mera beroende på användningsområde.