Kinabråk kring Saab

2011-05-23 07:05  

Youngman har första tjing på Saab Automobile. Det menar Kinas Nationella Utvecklings- och reformkommission, NDRC, som godkänner alla affärer.

Fordonsgruppen Youngman är den enda part som har lämnat in papper för att godkänna en affär av Saab. Därmed är det bara Youngman som kan köpa Saab, det menar NDRC enligt en källa som talat med SvD Näringsliv. NDRC godkänner alla affärer som görs med kinesiska bolag.

Myndigheten ska ha kallat till ett extra möte om Saab i Peking den 18 maj. Ämnet ska ha varit turerna i Saab. Det här kan innebära att Saabs långsiktiga finansiering kan vara hotad. Pang Da som har tecknat en avsiktsförklaring och är på väg att köpa in sig med 24 procent kan nu blockeras.

Källan som vill vara anonym säger att NDRC:s budskap på mötet var att de strikt kommer att driva igenom de nuvarande reglerna. Enligt en policy i Kina kan det bara finnas en ansökan inne åt gången per utländskt bilbolag.

Exakt vad som sas på mötet finns delade meningar kring. Victor Muller säger samtidigt till SvD Näringsliv att han fått helt andra rapporter från mötet. Att Pang Da skulle blockeras är felaktigt.

Enligt Dagens Industri har regeringen reagerat på oredan i affären och därför kallat till det extra insatta mötet. Kommissionen varnar kinesiska företag för att bjuda över varandra i sin iver att bjuda över varandra för att komma över utländska teknologier. Den inhemska industrin kan ta skada. 

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt