Kina vill finansiera nordiska snabbtåg

2013-04-29 06:45  
Kina erbjuder sig att låna ut pengar till en svensk utbyggnad av höghastighetståg. Foto: Scanpix

Kina erbjuder sig att finansiera byggandet av ett nytt skandinaviskt järnvägsnät för höghastighetståg. På konferensen 8 million city i Stockholm, presenterade kinesiska och japanska representanter sina tåg som alternativ när Skandinaviens storstäder ska länkas ihop.

Zhou Jun, direktör på China National Machinery Import & Export Corporation (CMC), gav de nordiska länderna ett näst intill färdigt erbjudande för att bygga höghastighetståg. Den kinesiska EXIM bank skulle finansiera bygget med ett statligt lån som de nordiska länderna skulle ta.

-Det finns ingen gräns för hur mycket ni får låna, sa Zhou Jun under sin presentation.

Han presenterade även villkor för lånet, vilka är att det är kinesiska bolag som bygger och att det kommer vara kinesiska tåg som trafikerar banan. Själva byggandet skulle sedan ta mellan tre och fyra år.

Under konferensen presenterade även den japanska delegationen sina höghastighetståg, Shinkansen.

-Japanska tåg skulle passa Sverige bra. Det skulle vara lätt att implementera japansk tågteknik i Sverige, menar Harutoshi Hayasaka, teknisk direktör på Japan International Consultants for Transportation.

Hans främsta argument för att Sverige skulle köra japanska tåg är att de inte haft några dödsolyckor samt att de klarar av att köra under svåra vinterförhållanden. Han visar även ett diagram över snittförseningen på Shinkansen. Där framgår det att de japanska tågen i snitt inte varit mer än 54 sekunder försenade sedan 1991.

Ville Westman

Mer om: Tåg Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt