Här är Saabs dolda värden

2009-12-01 23:00  

Den utdragna säljprocessen har försämrat Saabs marknadsvärde. Det visar Ny Tekniks sammanställning av vilka värden som finns kvar i Saab.

Ny Teknik har pratat med en rad experter och alla är överens om att "dolda" värden i form av varumärke, nya modeller, kundkrets, teknik och produktionsanläggning har minskat i takt med att kunderna har övergivit varumärket.

- Det hade varit bättre att sätta företaget i konkurs redan i våras, säger Rolf Åbjörnsson, en av Sveriges mest erfarna konkursförvaltare.

- Befriat från borgenärer och General Motors skulle Saab ha varit mer attraktivt. En köpare kan då ta det man vill ha och låta allt annat begravas.

Om det nu inte går att sälja själva affärsrörelsen blir det slakt av företaget. Men de enskilda delarna i Saab är inte mycket värda utan bilrörelsen.

Produktionsapparaten är helt anpassad för storskalig tillverkning av personbilar och kan inte användas för vindkraftverk eller värmepumpar.

Kan den inte utnyttjas på plats är värdet marginellt. Visst kan man flytta utrustningen till Kina. Men nedmontering, frakt, uppmontering och anpassning till den nya produktionen kostar stora pengar.

- Värdet kan till och med vara negativt, menar Mats Emthén på advokatfirman Carler och vice ordförande i Institutet för Företagsrekonstruktion. I bästa fall är värdet 20-25 procent av det bokförda.

Varumärket, ofta kallat Saabs främsta värde, delas med lastbilstillverkaren Scania och försvarskoncernen Saab AB. Rätten att använda namn och logotyper följer själva företaget.

Det kan varken köpas loss eller användas för lågprisbilar eller helt andra produkter.

- Alla tre företagen ska enligt avtal gemensamt skydda varumärket, säger Anders Blom, varumärkesansvarig på Saab AB.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt