Ford lovar sju nya miljöbilar från Volvo

2009-01-29 15:06  

Ford fortsätter att satsa på Volvo – samtidigt som man fortsätter att leta köpare till den svenska bilbyggaren. I år ska sju av Volvos modeller få bättre koldioxidvärden.

Det framgår av den amerikanska biljätten Fords ekonomiskaredovisning för fjärde kvartaletoch en preliminär bokslutsrapport.

Volvo gick dramatiskt mycket sämre under fjärde kvartalet och förlorade lika mycket på ett kvartal, 5,9 miljarder kronor, som under de tre första kvartalen sammantaget.

Volvos årsförlust 2008 uppgick till 11,7 miljarder kronor. Det är nio gånger större förlust än 2007.

Letar fortfarande köpare till Volvo
Fords besked till Volvo i dag är att Volvo nu ska följa med i Fords omfattande miljöbilssatsning med lansering av miljövänligare varianter med lägre koldioxidutsläpp för alla sju modellerna – C30, S40, V50, V70, XC70, XC60 och S80.

Samtidigt säger Ford att man fortsätter att utvärdera olika strategiska möjligheter för Volvo – inklusive en försäljning.

Ford tackar nej till nödlån – trots brakförlusten
Ford förlorade närmare 50 miljarder kronor på själva bilrörelsen förra året (6,2 miljarder dollar) på en försäljning på drygt 1.000 miljarder kronor. Räknar man in extraordinära kostnader blev förlusten över 100 miljader kronor.

Men Ford klarar sig ändå utan den amerikanska regeringens nödlån.

- Vi har tillräckligt med likvida medel för att genomföra vår nya affärsplan och våra produktinvesteringar. Som det ser ut i dag så finns det inget behov av ett statligt överbryggningslån, skriver Fords vd Alan Mulally i kvartalsrapporten.

Han säger att Fordkoncernen kan komma att klara ett nollresultat 2011.

Han beskriver miljövägen som ska ta Ford ur knipan:

1. Stopp för stadsjeeptillverkningen vid tre av Fords amerikanska fabriker.

2. Fabrikerna byggs om för tillverkning av små, bränslesnåla bilar till nästa år. Det är ett led i Fords globala produktomvandling.

3. Nya elektriska bilar – både plug-in-bilar och el-hybrid-bilar – under de närmaste fyra åren.

4. 2010 ska Ford Fusion och Mercury Milan finnas i hybridversioner.

5. Ford investerar 14 miljarder dollar, motsvarande 112 miljarder kronor, under sju år, på att utveckla avancerade bränsleeffektiva bilar. Ford kan då få gynnsamma miljöbilslån från både amerikanskt håll och från Europeiska Investeringsbanken.

6. Ford ska lansera sin Ecobooster-motor som ger 20 procent lägre bränsleförbrukning och 15 procent lägre koldioxidutsläpp.

Se envideofilm om Ecobooster-teknikensom presenterades för ett år sedan och som i år ska in i Fords motorproduktion.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt