Fiatchefen: Finns det bättre val, välj det

2009-05-08 15:59  

Fiatchefen Sergio Marchionne har idag samtalat med tyska delstatsregeringar om att ta över Opel. "Finns det bättre kandidater, välj dem" är hans råd till tyskarna.

Enligt tidningen The Economist har han lovat att bygga upp en bilkoncern baserad på GMs europeiska verksamhet, där även Saab ingår, men även GMs verksamhet i Latinamerika.

Men för att gå vidare vill han förvissa sig om att få tillgång till de statsgarantier som länderna i Europa säger sig lova. Det rör sig om belopp på upp till 80 miljarder kronor.

Eftersom Tyskland är det land där den största europeiska GM-dottern finns, Opel, så uppvaktar Marchionne landets regering och målar upp sin plan för den nya bilkoncernen, som kan bli världens näst största om den förverkligas.

Alla fabriker som tillverkar bilar idag kommer inte att finnas kvar i den kommande koncernen. Både Fiats och Opels produktion kommer att slimmas, och kapaciteten minskas med över 20 procent.

Mot Fiats intresse för Opel står Magna International, men Magna har hittills mest talat om att "gå in och hjälpa Opel."

Håkan Abrahamson

Mer om: Opel GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt