En Volvo V70 och två hål i väggen

2009-06-01 15:30  

- Volvo och Vattenfall kör tillsammans in framtiden - på elektricitet, utan emissioner. Det sade Vattenfallchefen Lars G Josefsson när han Volvo PV-chefen Stephen Odell på måndagen presenterade sina planer på en helt ny, serietillverkad plug-in-hybrid-Volvo.

Volvo och Vattenfall satsar tillsammans tre miljarder kronor i det gemensamma bolaget V2 Plugin Hybride Vehicle Partnership och om tre år ska de första plug-in-hybriderna rulla av bandet hos Volvo.

Nyheten är bland annat att den färdiga plug-in-hybriden får ett mycket större batteri än en traditionell hybridbil av Prius-typ.

Batteriet, som ska vara av litiumjon-typ, får ett energiinnehåll på 11,3 kWh varav 8 kWh används för att driva bilen. Resten blir reservkapapacitet för start och annat.

Den färdiga plug-in-hybriden kommer att utnyttja elmotorn mer effektivt än dagens hybridbilar, menar Stephen Odell.

Batteriet placeras baktill i bilen liksom elmotorn som sitter direkt på bakaxeln.

Framtill sitter en dieselmotor som driver framhjulen. I testexemplaren sitter en 5-cylindrig 2,4 liters dieselmotor på 205 hästkrafter.

Men Volvo arbetar också med alternativet att använda den bränslesnåla 1,6 liters Driv-E-motorn i plug-in-hybriden.

Målet är att komma ned under 50 gram kolodioxidutsläpp per kilometer och en bränsleförbrukning under 0,19 liter diesel per mil enligt EU:s certifieringscykel NEDC.

- Det gör den även med den stora dieselmotorn, säger projektledaren på Volvo Paul Gustavsson till Ny Teknik.

Dieselhybridmotorn kommer att vara förberedd på att kunna köras på förnybar syntetisk diesel och kommer att uppnå emissionsklass Euro V, skriver Volvo och Vattenfall i sin gemensamma presentationsbroschyr.

Se bildspelet från pressvisningen i måndags här ovan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt