Deras segelfartyg ska ta gods över Atlanten

2021-07-23 09:48  

Hon lastar tusen ton och seglar från LeHavre till New York på 21 dagar. Här är TOWT och andra kandidater till att frakta ditt paket med vinden.

Containerfartygen ska få konkurrens. Plötsligt utlovas godstransporter med segelfartyg till höger och vänster – bland annat en design från TransOceanic Wind Transport, TOWT. Skeppet ska trafikera sin första rutt under 2022. Bolaget fraktar redan i dag gods i 19 konventionella segelbåtar, men planen är att sjösätta en hel flotta av fartyg byggda för att konkurrera på en mer industriell skala.

Läs mer: Möjligt att frakta 7 000 bilar med segelfartyg – om farten sänks

Enligt TOWT har fartygen en längd på cirka 79 meter, med kapacitet för att lasta tusen ton. Höjden anges till mer än 60 meter – och riggningen av seglen, med en yta på totalt 2 136 kvadratmeter, sköts till viss del automatiserat.

Snitthastigheten är tolv knop. Med LeHavre som utgångspunkt tar det tolv dagar till New York, 21 dagar till Brasilien och 17 dagar till Djibouti på Afrikas horn. Det ska dock sägas att vind anges som huvudsaklig energikälla, vilket ska ge leveranser som är koldioxidfria till mer än 90 procent. Och det kommer att finnas plats för passagerare.

Fem teleskopiska vingsegel

Ett annat exempel är Oceanbird, som designas av svenska Wallenius Marine. Med fem teleskopiska vingsegel ska hon kunna ta 7 000 personbilar, och redan 2025 är det tänkt att fartyget ska segla över Nordatlanten.

Läs mer: Robusthet avgjorde valet av teleskopisk rigg

Förra sommaren bekräftade konsortiet Neoline att man hade beställt ett 136 meter långt segelfartyg av Neopolia i Loiredalen. Tanken är att rikta in sig mot transport av paket som är tunga eller har skrymmande mått. När Neoliner passerar under broar kan skeppet fälla sin "mastrigg" från 67 meter till 41 meter. Med endast vind i seglen ligger hastigheten på elva knop – men det dieselelektriska systemet ytterligare tre knop.

Segel med aerodynamisk cellstruktur

Det finns även andra lösningar än rena segelfartyg. Airbus har tidigare visat upp konceptet Seawing, ett segel med en aerodynamisk cellstruktur. Det ska ge en extra knuff till företagets transporter av flygdelar mellan Europa och USA. Bolaget tror att fartygets bränsleekonomi skulle kunna förbättras med 20 procent.

Läs mer: Seawing är seglet som ska hjälpa till att driva Airbus fartyg

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt