Den gamla folkabussen är tillbaka – med eldrift

2019-07-03 12:35  

Visst är den utlovade nytappningen av VW:s folkabuss kul. Men det senaste konceptfordonet på samma tema är något helt annat.

2022 kommer Volkswagen att börja sälja sin helelektriska och uppdaterade variant av den gamla folkabussen kallad ID Buzz. Den kommer både i person- och transportutförande och fick ett varmt mottagande när den presenterades i konceptversion för några år sedan.

Formspråket påminner så klart om den gamla ”hippiebussen” Typ 2 som tillsammans med bubblan tillhör VW:s mest ikoniska modeller.

Kopia av 1962 års Type 2 Microbus

Nu har VW tagit ytterligare ett steg och presenterat ett ännu mer retrodoftande koncept, kallat Type 20. Till det yttre är den snudd på en kopia av 1962 års Type 2 Microbus – inklusive den delade vindrutan.

Läs mer: Kiachefen: "Vi kommer ha det största spektrat på marknaden"

Vissa iögonfallande detaljer har dock förändrats rejält. Hjul och backspeglar är gjorda med hjälp av så kallad generativ design i samarbete med Autodesk, där artificiell intelligens använts för att ta fram designförslag.

Invändigt finns en stor pekskärm och ratten är designad enligt samma princip som hjul och backspeglar.

Elektrisk drivlina förstås

Drivlinan är förstås helt elektrisk men batteristorleken har begränsats till 10 kWh. Elmotorn ger 120 hästkrafter, motsvarande 89 kW.

Konceptfordonet presenterades vid det nyöppnade Innovation and Engineering Center California i USA, rapporterar bland andra Engadget.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt