Avslöjande: Saabs miljonmuta i Sydafrika

2011-05-18 07:25  

Saab har betalat mutor på 50 miljoner kronor för att sälja Jas-plan till Sydafrika. Det visar hemliga dokument som TV4 tagit del av.

I tio års tid har Saabs försäljning av 26 plan till Sydafrika och samarbetet med brittiska vapenföretaget BAE varit under myndigheternas lupp.

Flera utredningar har gjorts i Sverige, Sydafrika och Storbritannien i samband med affären.

- Jag tror att Saab deltog i ett väldigt invecklat system tillsammans med BAE. De betalade mutor till agenter, mellanhänder och beslutsfattare för att försäkra sig om att de fick kontraktet, säger sydafrikanen Andrew Feinstein som utredde anklagelserna åt det sydafrikanska parlamentet, till tv-kanalen TV4.

Enligt tv-kanalen sparkades Feinstein när han fann bevis vilket även resulterade i att utredningen lades ned. I Sverige lades utredningen ned 2009.

I Storbrittanninen har Saabs brittiska partner gjort upp med åklagare och betalat motsvarande 3,5 miljarder kronor i vad TV 4 beskriver som ”ett slags böter”.

Nu har TV4 tagit del av ett avtal som indikerar att Saab har mutat högt uppsatta sydafrikaner.
 

Parterna i avtalet som ingicks 2003 är Sanip vilket är Saabs helägda dotterbolag i Sydafrika och Sydafrikas dåvarande rådgivare till försvarsministern Fana Hlongwane.

I avtalet framkommer att det finns ett villkor som innebär att den sydafrikanska regeringen inte får säger upp avtalet i förtid om utbetalningarna ska göras.

Enligt kontoutdrag som TV4 tagit del av framkommer att Hlongwane tagit emot 50 miljoner kronor från Sanip vid 19 olika tillfällen.

- Alla som har någon slags förstånd på det här inser ju att det är hög sannolikhet att det här är ett mutarrangemang rakt igenom som innefattar honom [Hlongwane], säger Christer van der Kwast, till kanalen.

- Fana Hlongwane var central. Han var vägen för att nå Joe Modise. Utan någon som Hlongwane skulle Saab aldrig ha fått kontraktet, säger Andrew Feinstein, till kanalen.

Läs avtalet som Kalla Fakta stöder sig på.

Läs Saabs officiella svar på avslöjandet.

Fakta: Jasaffären i Sydafrika

1999 sålde försvarsmaterielkoncernen Saab 28 Jas Gripen till Sydafrika för 15 miljarder kronor.

De sista planen levereras av Saab nästa år.

Samtidigt sålde den brittiska partnern BAE Systems 24 skolflygplan av modellen Hawk till Sydafrika.

I Sverige lade brottsutredningen ned 2009 i brist på bevis. Även i Sydafrika är brottsutredningen nedlagd.

I Storbritannien gjorde BAE 2010 upp med åklagaren och gick med på att betala ett skadestånd på motsvarande 3,7 miljarder kronor.

(Källa: TT)

Jonas Melzer

Mer om: Saab Gripen Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt