Fordon
Att det går i 400 km/h är inte det bästa med det här tåget
Kinesiska CRRC har utvecklat en boggi som kan anpassas efter olika spårvidder såväl som kraftkällor. Det nya snabbtåget ska obehindrat korsa gränsen till forna Sovjetunionen och Indien.
Sett till omsättning är CRRC världens största tågtillverkare. De har bland annat en årlig produktion av cirka 190 elektriska lok, och i Changchun har det statligt ägda bolaget nu presenterat en prototyp av sitt senaste tåg.
Topphastigheten på 400 km/h inger respekt, men det är inte modellens främsta egenskap: tåget är nämligen utrustat med en boggi (ett vridbart underrede) som kan anpassas efter en rad olika spårvidder såväl som kraftkällor. Det rapporterar Rail Journal.
I likhet med Europa har Kina spårvidden 1 435 mm för normalspår. Ryssland valde istället 1 520 mm, vilket också blev spårvidden i Sovjetunionens alla satellitstater. Utöver Ryssland delar Kina gräns med Mongoliet, Kazakstan och Kirgizistan. Till detta kommer grannländerna Indien, Pakistan och Bangladesh som i sin tur har spårvidden 1 676 mm.
- När det gäller tågresor över gränserna, exempelvis mellan Peking och Moskva, så måste tåget byta ut sin boggi när det kommer till gränsen – vilket tar tämligen lång tid. Nu har vi utvecklat en boggi anpassad för varierad spårvidd som löser det problemet, säger Wang Lei som är designer för CRRC till Rail Journal.
Enligt Global Construction Review har utvecklingen av den nya boggin backats av ett statligt stöd på 5,2 miljarder dollar. Övrig information om det nya tåget är att det ska kunna hantera temperaturskillnader från 50 plusgrader till 50 minusgrader, en nödvändighet med tanke på att den enorma regionen huserar allt från sibirisk permafrost till stekande öknar.
Så var det frågan om hastigheten. 400 km/h placerar inte det nya tåget i topp, men väl i toppskiktet. Snabbast är fortfarande Shanghai Maglev, som under den tre mil långa resan når topphastigheten 431 km/h.