900 miljarder till tysk tågsatsning

2020-01-14 14:35  
Folkligt och fullsatt? Tyskland satsar på en fortsatt renässans för tågtrafiken. Foto: Michael Probst/AP/TT

Den tyska regeringen viker 62 miljarder euro för att rusta upp och stärka järnvägsnätet. Transportminister Andreas Scheuer kallar överenskommelsen ”det viktigaste moderniseringsprogrammet i Tysklands historia”.

De statliga pengarna motsvarar en halv svensk statsbudget. Dessutom skjuter operatören Deutsche Bahn (DB) till 24 miljarder euro, vilket innebär att satsningen totalt omfattar över 900 miljarder kronor.

Ett uttalat mål med programmet, som ska pågå till 2030, är att få resenärer att i större utsträckning välja grönare transportalternativ.

Tysk nyckelroll för Europas järnvägar

Så sent som häromåret uttalade sig DB pessimistiskt om bland annat nattågstrafiken, och exempelvis alla nattåg från Danmark genom Tyskland har lagts ner. Men nu möter tågresandet en renässans, och Tyskland fyller med sin storlek och sitt geografiska läge en nyckelroll för hela Europas järnvägar.

Läs mer: Tio miljoner ton koldioxid per år ska bort från trafiken – på tio år

DB-chefen Richard Lutz lovar att punktligheten ska bli bättre, även om han samtidigt varnar att uppgraderingsarbetet kommer att innebära en hel del avstängningar och annat bök för resenärer.

Flygbiljetter ska bli dyrare

Tyskland har åtagit sig att minska de miljöfarliga utsläppen med 55 procent till 2030, jämfört med 1990. Som del i detta ska skatter läggas om så att tågbiljetter blir billigare medan flygbiljetter blir allt dyrare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt