10 miljoner till lätta fixturer

2010-02-19 15:14  

Lätta och starka fixturer, som används för att bygga bilar och lastbilar, är nästa område som det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform satsar pengar på.

Tidigare i veckan köpte Fouriertransform 37 procent av Flexprop från Halmstad för 10 miljoner kronor. Investeringen gjordes med hjälp av en riktad nyemission.

Flexprop utvecklar och säljer fixturer och gripdon. Vid sammansättning av bilar, lastbilar och flyg används fixturer för att positionera de karosseridelar som skall sammanfogas. Traditionellt tillverkas fixturerna i stål, vilket gör dem svårhanterliga och mycket tunga.

Flexprop har tagit fram motsvarande fixturer i kompositmaterial. Enligt företaget har de egna fixturerna lika hög precision som de konventionella, men är upp till 90 procent lättare.

Företaget fick sin första order från Volvo Lastvagnars hyttfabrik i Umeå 2007. Hösten 2009 beslutade Audi att bygga en pilotlinje baserad på Flexprops teknik.

- Vi har även kontakter med Scania, Vinci/Airbus Thyssen/Krupp och BMW, säger Karl-Otto Strömberg vd för Flexprop.

Flexprop är ett helägt dotterbolag till Strömberg Innovation AB som i sin tur ägs till 100 procent av bolagets grundare Karl-Otto Strömberg.

Företaget har i dag 4 anställda och räknar med att 2014 kunna vara närmare 10-12 personer med stora delar av tillverkningen utlagd på underleverantörer.

Fouriertransform grundades på initiativ av regeringen i december 2008 och hittills gjort fem investeringar på sammanlagt cirka 300 miljoner kronor. Totalt har bolaget 3 miljarder kronor till förfogande.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt