FARKOST

USA lovar godkänna F-16-leveranser till Ukraina

USA-tillverkade F-16-plan. Arkivbild.
USA-tillverkade F-16-plan. Arkivbild.

USA kommer att godkänna att F-16-plan levereras till Ukraina så fort ukrainska piloter har utbildats. Det bekräftar Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen för danska TV 2.

Publicerad Uppdaterad

Utrikesminister Antony Blinken uttrycker "USA:s fulla stöd för både leveransen av F-16-plan till Ukraina och för utbildningen av ukrainska piloter av kvalificerade F-16-instruktörer".

Det skriver han i ett brev som Reuters har tagit del av. Brevet ska ha skickats till representanter i Danmark och Nederländerna.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen bekräftar uppgifterna för danska TV 2 :

– Jag kan bekräfta att det har skett en brevväxling mellan mig och Antony Blinken, baserat på det faktum att försvarsministern och jag har kontaktat USA för att undersöka vilka alternativ vi har, säger han till public service-kanalen.

Både Danmark och Nederländerna uppges vara beredda att utbilda piloterna. Det är dock oklart när utbildningen drar i gång och hur lång tid den tar. Men i juli i år uppgav Troels Lund Poulsen, då tillförordnad försvarsminister i Danmark, att utbildningen skulle inledas i augusti på södra Jylland.

Eftersom USA tillverkar F-16-plan krävs det godkännande från USA om ett land vill exportera F-16-plan till ett annat land.

Ukrainas flygvapen har för närvarande stridsflygplan av typen MiG-29, som tillverkades i Sovjetunionen. Enligt den ukrainska militären är de inte alls lika effektiva som de amerikanska F-16-planen.