Vet du var slutförvaret för kärnbränsle planeras?

2014-04-11 09:15  

En av tio svenskar vet var slutförvaret av använt kärnbränsle är tänkt att ligga. Fyra av tio vet vilken metod som planeras för slutförvaret. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

För tre år sedan lämnade kärnkraftsbolagens gemensamma kärnavfallsbolag SKB in en ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.

Ansökan granskas nu av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen som ska pröva slutförvaret enligt miljöbalken.

Under nästa år lämnar SSM ett yttrande till regeringen.

För att ta reda på vad svenskarna känner till om slutförvaret har SSM låtit göra en webbenkät som skickats till 3 500 personer. Av de knappt 1000 som svarat är det:

Nästan sju av tio känner till att ett sutförvar planeras.

Fyra av tio vet vilken metod som föreslås, det vill säga förvar i kopparkapslar 500 meter ner i berget.

Det är en av tio som vet att slutförvaret planeras i Forsmark.

– Att så många känner till metoden beror sannolikt på medias rapportering från debatten om koppar kan korrodera eller inte i det tänkta slutförvaret, säger Ansi Gerhardsson, chef för slutförvarsenheten i ett pressmeddelande från SSM.

Drygt hälften vill veta mer om slutförvaret, och då helst om riskerna och hur anläggningen ska konstrueras.

– Vi håller nu på att se över hur vi ska informera allmänheten när det gäller slutförvarsfrågan och vår beredning av industrins ansökan. Det är en viktig samhällsfråga och det är därför angeläget att vi når ut med kunskap, säger Ansi Gerhardsson.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt