Utvinner fosfor vid slamförbränning

2014-02-20 15:02  

Ragn-Sells presenterar en metod att utvinna ren fosfor ur askan vid förbränning av slam från reningsverk och träflis.

Anders Kihl vid Ragn-Sells ser resultatet som ett stort genombrott:

- Genom detta projekt har vi nu bevisat att det är tekniskt möjligt att utvinna ren fosfor på ett kostnadseffektivt sätt, säger han i ett pressmeddelande.

Det är inom projektet "Slambränsleblandningar - förbränning och fosforutvinning" som fullskalig slamförbränning studerades i ENA Energis förbränningsanläggning och därefter fosforutvinning ur askan.

I projektet undersöktes förbränning vid en inblandning av 35 respektive 45 viktprocent reningsverksslam i ordinarie bränsle. Ur askan som bildades utvanns mono ammonium fosfat (MAP), alltså ren fosfor med en unik patenterad teknik som utvecklats av Easy Mining Sweden AB.

- Genom att samförbränna rötslam skapar vi ett nytt spännande kretslopp som är bra både för miljön och ur ett resursutnyttjande perspektiv, säger Tomas Ulväng som är vd för ENA Energi.

- Eventuella organiska föreningar och läkemedelsrester destrueras samtidigt som fosforn återförs. Vi breddar dessutom vår bränslemix med ett bränsle som ger en skyddande miljö i pannan samt att vi får en bra avsättning för vår aska.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt