Universitet tar över Chemrec

2013-02-06 15:53  
Green Fuels nu nedlagda förgasningsanläggning i Piteå. Omkring 1 000 ton biobränsle producerades där. Foto: LTU

Luleå tekniska universitet tar över bolaget Chemrec i Piteå och dess förgasningsanläggning för gröna bränslen.

Universitetets holdingbolag köper Chemrec och bildar bolaget LTU Green fuels. Avtalen undertecknades under onsdagen.

Enligt universitetet innebär affären startskottet för omfattande forskning om gröna bränslen.

-Avtalet är ett viktigt steg i att sätta fart på vår forskning om gröna bränslen och det känns verkligen bra, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

I och med affären förfogar universitetet över pilotanläggningen för förgasning av olika slags bioprodukter till syntesgas och gröna bränslen. De tester som görs i samarbete med Volvo i anläggningen, där lastbilar testkörs med den gröna dieseln Bio DME, kommer att fortsätta. Men forskningen ska också breddas med nya råvaror och processer för att framställa gröna bränslen som kan ersätta fossil olja.

Universitetet har även knutit till sig det danska företaget Haldor Topsö, som är specialiserat på katalytiska processer. Luleåuniversitetet tänker sig också att bilda ett konsortium med industriella och offentliga aktörer för att samarbete kring forskningen.

-Det är jätteskönt att ha det här avtalet klart för i och med det kan fokus inriktas på forskningen och att få full fart i projektet, säger Rikard Gebart, professor i energivetenskap vid Luleå tekniska universitet och ansvarig för forskningen i det nya bolaget LTU Green fuels, i pressmeddelandet.

Chemrec har det motigt den senaste tiden. Piteå-Tidningen rapporterade i oktober att samtliga 19 anställda hade sagts upp.

Linda Nohrstedt

Mer om: biobränsle DME

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt